Jako vydařenější označují oslovení respondenti uplynulé dva prázdninové měsíce z hlediska turistického ruchu na Domažlicku v porovnání se stejným období vloni.

„Zaznamenali jsme mírný nárůst návštěvnosti,“ konstatovala Marie Hanáčíková z domažlického Muzea Chodska. Letos je o letních prázdninách navštívilo 5291 lidí, což je o 159 více než loni.

„V červnu jsme pozorovali pokles zájmu školních výprav, ale zase naopak viditelně přibylo návštěv rodin s dětmi,“ doplnila Hanáčíková. Silnější zájem hostů si pochvalují i někteří hoteliéři.

„Máme radost, že letošní sezona je silná. Přijelo k nám více hostů, výrazně se zvýšil zájem o víkendové akce jako jsou svatby, srazy a podobně. Ty máme dokonce do konce září úplně obsazené,“ řekla Nikola Kinzlerová z klenečského hotelu Haltrava. Za dobrotami tamních kuchařů přijíždějí zejména individuální turisté, zájezdy jsou spíše výjimečné.

Žádosti o poskytnutí plánu města, dotazy k otvíracím dobám pamětihodností i otázky, kde se dá ve městě dobře najíst jsou nejčastější záležitosti, se kterými se turisté obracejí na personál domažlického informačního centra.

„Velkým hitem, na který se návštěvníci často ptají, je modelová železnice,“ uvedl vedoucí Stanislav Antoš. Podle jeho odhadu byly letošní prázdninové měsíce co do počtu hostů srovnatelné s loňským obdobím s tím, že v období okolo Chodských slavností se zájem návštěvníků o služby infocentra přibližoval rekordní předloňské sezoně.

„Letos jsme zaznamenali více slovenských návštěvníků než v předchozích letech,“ vypozoroval Stanislav Antoš.