Už tři roky chrání takzvaná odlehčovací komora obyvatele domků na okraji Horšovského Týna nedaleko Nové Vsi před vodou z kanalizace, která jim při silných deštích zaplavovala sklepy. Co však jedněm ulehčilo, jiným přitížilo.

Ukázalo se, že nežádoucím vedlejším účinkem systému odvádění vody je nepříjemný zápach ze splašků u výpusti do řeky Radbuzy nedaleko Novoveského rybníku. Snášet ho musejí zejména lidé, kteří mají poblíž zahrádky a chatky, kde ve svém volném čase rádi relaxují.

„Mám zahrádku kousek od místa, kde ten sajrajt teče přímo do řeky. Hnije to tam a smrdí, vůbec to není příjemný a vadí to spoustě zahrádkářů," stěžuje si obyvatel, který si nepřeje být jmenován.

Město Horšovský Týn nechalo vybudovat odlehčovací komoru za sedm milionů korun, aby mimo jiné pomohla splaškové a dešťové kanalizaci při velkých náporech vody. Dvakrát i třikrát do roka totiž docházelo k tomu, že sklepy domů v ulicích jako Suchanovova, Tyršova či Josefa Hory byly při silnějších deštích zaplavovány vodou z kanalizace, která nápor nedokázala pojmout.

Systém funguje tak, že v případě velmi silného deště, když je množství vody nad únosnost kanalizace, začne odlehčovací komora pracovat a odvede vlastním kanálem dešťovou i splaškovou vodu do Radbuzy. Voda je zředěná a větší kusy splašků zachycují česla.

Problémem je, že v běžných dnech, když komora nepracuje a voda v otevřeném žlabu opadne, zůstávají v něm na suchu ležet zbytky splašků, které česla nezachytila. Určité množství vody sice stále protéká menším žlábkem, není však dostatečné na to, aby zbytky vyplavilo.

„Zůstávají tam ležet a zapáchají. Podle projektu a provozovatele – Chodských vodáren a kanalizací – ale musí stoka pracovat právě tímto způsobem, což je dost nešťastné," říká Anna Jurečková z Odboru majetku a investic města horšovskotýnského úřadu.

„Zahrádkářům se nedivím, také by mi to nebylo příjemné. Chceme jim pomoci, takže se již opětovně obrátíme na provozovatele CHVAK a budeme jednat o tom, jestli by se přeci jen nenašel nějaký způsob, jak tenhle problém vyřešit," slibuje Jurečková.

„Je to v nepořádku a budeme tomu muset věnovat víc pozornosti," poznamenal místostarosta města Václav Mothejzík.