Na pýchu chodské metropole, šikmou věž arciděkanského kostela, si letos trouflo 88 závodníků ze 41 sborů dobrovolných hasičů z Česka i Německa. 26 jich závodilo v kategorii starších nad 30 let a 62 v kategorii mladších do 30 let.

Při úvodním nástupu hasiče tradičně přivítali senátor Jan Látka, pod jehož záštitou se soutěž koná, starosta okresního sdružení hasičů Václav Kalčík a prezident soutěže Luboš Mleziva.

Po rozlosování startovních čísel, předstartovní lékařské kontrole pak v deset hodin zazněl startovní výstřel a první hasič musel zdolat 194 velmi nepravidelných dřevěných schodů a v co nejkratší době dosáhnout vrcholu věže 56 metrů nad úrovní náměstí, aby zde stiskem rudého tlačítka zastavil časomíru.

Některé hasiče záludné útroby věže zaskočily, jiní už velmi dobře znali její nástrahy – 'myší díru' neboli úzkou chodbu v přízemí věže, 'chodskou dálnici' čili klouzající schody ve střední části věže a samozřejmě těsně před cílem i obávaný průlez u zvonice, nejužší místo trati.

Všichni hasiči závod absolvují v hasičském stejnokroji, zásahové obuvi a rukavicích, s přilbou, dýchacím přístrojem na zádech a hadicí v kotouči v ruce. Na věž tak vybíhají s celkem dvacetikilovou zátěží.

Soutěž se letos konala již potřinácté. Celkovým vítězem předchozích ročníků byl téměř vždy favorit Tonda Rendl z SDH Česká Kubice, který byl rovněž držitelem dosavadního rekordu z roku 2011 – na věž tehdy dokázal vyběhnout za 76,89 vteřiny.

V letošním roce se mu však dařilo o něco méně. Tři mladí hasiči běželi rychleji než on, přesto se Rendl s časem 83,263 vteřiny stal i letos vítězem ve své kategorii nad třicet let.

Vítězem kategorie do 30 let a celkově nejrychlejším hasičem závodu se stal již zmíněný Roman Kohout z SDH Plánice. Osmnáctiletý hasič zároveň vytvořil i nový rekord trati – 76,404 vteřiny.

Dosavadní rekordman Antonín Rendl (vlevo) se svým mladým přemožitelem Romanem Kohoutem.

Dosavadní rekordman Antonín Rendl (vlevo) se svým mladým přemožitelem Romanem Kohoutem.

Ve svých téměř 44 letech si na věž troufl například i Michal Vojáček, který se svými kolegy reprezentoval hasiče z obce Bdněves u Kozolup na severním Plzeňsku. Závod běžel poprvé v loňském roce, předtím navštívil domažlickou věž jen jako malý kluk s pionýrským táborem.

„Závodu jsem se teď zúčastnil podruhé, ale běželo se mi stejně blbě jako poprvé," řekl hasič se startovním číslem 18. Výstup mu trval necelých 124 vteřin a vynesl mu osmnácté místo. „Není to vlastně ani běh, člověk se skoro plazí. Nejtěžší je zvládnout ty úzké prostory. A samozřejmě v půlce cesty už člověku začínají tuhnout nohy," popisuje Vojáček. Přesto to chce zkusit znovu. „Když mi to zdraví dovolí, budu tady příští rok zas," zakončil.

Kdo běžel nejrychleji:

Kategorie do 30 let 

1. Roman Kohout, SDH Plánice   76,404 s
2. Zbyněk Myslivec, SDH Nebílovy    82,209 s
3. Pavel Kouřík, SDH Díly    82,626 s
4. Ondřej Klíma, SDH Krasetice    83,966 s
5. Lukáš Macht, SDH Pařezov    87,660 s

Kategorie nad 30 let

1. Antonín Rendl, SDH Česká Kubice    83,263 s
2. Jaroslav Klička, SDH Koloveč    83,480 s
3. Dušan Plodr, SDH Králův Dvůr    86,450 s
4. Ladislav Vobejda, SDH Příbram – Březové hory   95,531 s
5. Pavel Ballý, SDH Krasetice    95,850 s

Kompletní výsledky najdete na webu SDH Domažlice:

http://www.hasicido.cz/wp-content/uploads/2016/04/Vystup-na-vez-2016_kat-nad-30-let.pdf

http://www.hasicido.cz/wp-content/uploads/2016/04/Vystup-na-vez-2016_kat-do-30-let.pdf