VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výroba piva je alchymie, říká koutský sládek

Kout na Šumavě –  Koutský pivovar si může po domluvě prohlédnout každý, a to jak jeho současnou, tak i historickou část.

19.5.2013
SDÍLEJ:

Návštěva koutského pivovaru.Foto: Deník/ Helena Bauerová

Je zde však jedno místo, kam je vstup přísně zakázán a tím je spilka čili místnost, kde kvasí pivo.

„Sem nikdo nesmí, aby se do místnosti, kde pivo kvasí v otevřených kvasných kádích, nezanesly bakterie nebo plísně. Pivo musí kvasit ve  sterilním prostředí. Díky tomu je jeho trvanlivost dlouhá a nekazí se,“ říká sládek koutského pivovaru Bohuslav Hlavsa.

Ve spilce koutského pivovaru kvasí pivo v kvasných kádích o obsahu 40 a 80 hektolitrů a třech kvasných tancích.
„Při kvašení vzniká teplo, oxid uhličitý a alkohol.  Právě teplota hraje velkou roli. Pivo začíná kvasit při 7 až 8 stupních Celsia. Když se kvasnice uchytí, teplota se ubírá.  Pivo musí kvasit zvolna, co den, to jeden stupeň. Takže desítka kvasí deset dní, dvanáctka dvanáct atak dále.  Aby se do spilky nemuselo zbytečně chodit, je teplota regulována automaticky. Každá nádoba má svoje teplovodní čidlo a to snímá teplotu v kádi,“ popsal proces kvašení piva Hlavsa.

V historické části koutského pivovaru je ještě dochovaná spilka, která se používala do sedmdesátých let minulého století. O sterilním prostředí nemohlo být ani řeči.

„Čerstvé pivo se z varny přivádělo trubkou zavěšenou na hácích, odkud teklo do dvou železných van o velikosti 60 metrů čtverečních, kam se vešlo 300 hektolitrů piva. Vany se natíraly šlakem, čili pivním lakem, což byla  lihová barva, aby pivo nepřišlo do styku se železem. Při kvašení se pivo infikovalo, protože do něj napadalo všechno, co bylo ve vzduchu. Proto se brzy kazilo. Teplota se při kvašení regulovala pouze dřevěnými žaluziemi, které se v zimě zavřely, aby pivo nezmrzlo, a v létě zůstávaly otevřené. Já sám si tohle ještě dobře pamatuji,“ pokračuje sládek.

Kvalita piva závisí také na vodě. Koutský pivovar má vlastní vodu, která je vynikající na vaření piva. Kde vyvěrá, je však přísně tajné.
„Voda k výrobě piva musí být měkká. Čím méně je v ní minerálů, tím je vhodnější. Když se vaří slad,  dokáže z něho měkká voda přijmout téměř vše. Vařit pivo je zkrátka alchymie,“ dodává Hlavsa.

V Koutském pivovaru uvaří ročně 10 000 hektolitrů piva, a to hlavně deseti a dvanáctistupňového.

A jaké upřednostňuje pan sládek?

„Já mám nejraději desítku, osvěží a hlava po ní zůstane dlouho čistá,“ směje se Hlavsa.

Autor: Helena Bauerová

19.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Muž sebral bankovku ze země, hrozí mu až rok vězení

Ilustrační foto

K havárii nákladního auta u Holubče letěl vrtulník

Prezident znovu navštíví náš kraj, vybral si termín voleb

Plzeň – Dobu bezprostředně před říjnovými parlamentními volbami, tedy od středy 18. do pátku 20. října, stráví prezident Miloš Zeman v Plzeňském kraji.

Jeden náklaďák vytlačil druhý ze silnice, policie hledá svědky

Chotiměř – Domažličtí dopravní policisté hledají svědky dopravní nehody, ke které došlo v úterý v půl sedmé ráno na silnici mezi obcemi Blížejov a Chotiměř.

Beseda s profesionálním vojákem

Domažlice – Bývalý profesionální voják Waldemar Janeček z Domažlic besedoval s obyvateli místního seniorského domova v Baldovské ulici. Zavzpomínal na své zážitky ze zahraničních misí i zkušenosti z české profesionální armády.

Nová střecha, okna i fasáda. Staňkovské nádraží prochází rekonstrukcí

Staňkov – Uzavření kdysi vyhledávané nádražní restaurace, konec novinového stánku, postupné chátrání celé nádražní budovy i zázemí pro cestující. Tak to v posledním desetiletí vypadalo na železniční stanici ve Staňkově.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení