„Přibližně ve 13.45 hodin se z bavorského Eslarnu vydají přes hraniční přechod Železná a dále přes Bělou do Hostouně čtyřčlenné smíšené štafety. Není bez zajímavosti, že poběží po trase, po níž vnikla 28. dubna 1945 bojová skupina 2. jízdní průzkumné skupiny postupující přes frontu do Hostouně," říká Bohuslav Balcar.

Podle jeho slov je akce spíše záležitostí společenskou než sportovní.

„Běhu se zúčastní štafety měst, která tato jednotka US Army v roce 1945 také osvobodila, například Aše, Klatov, Nepomuku, Žinkov, Eslarnu, Neukirchenu, Bad Kötztingu, dále jedna až dvě štafety US Army. Byl jsem mile překvapen, že právě v Americe vzbudila informace o tomto běhu velkou pozornost," doplňuje s tím, že pořadateli nové akce jsou města Hostouň i Bělá nad Radbuzou a nakladatelství Resonance Domažlice.

„Běh bude mít velmi vysoký stupeň sledovanosti v zahraničních médiích a cílem je, aby se během krátké doby stal ve světě dobře známým,"podotýká Balcar s tím, že do Hostouně před zámek by měli ti nejrychlejší dorazit kolem půl čtvrté odpoledne. Tam dojde k předávání cen a vyhrávat bude Konrádyho dudácká muzika, přičemž nebude chybět ani občerstvení.

Lipicáni. Vídeňská jezdecká škola.