Tentokrát se jedná o ´německou´ část objektu.
„Stavba byla předána na konci června. V této části budovy vznikne stejně jako před pěti lety v ´české´ části celnice šest různě velkých bytů. Projekt nebyl nijak náročný. Budova je zrcadlová, takže nové byty budou korespondovat s těmi v ´české´ části," uvedl starosta Všerub Václav Bernard.

Práce budou s největší pravděpodobností dokončeny v listopadu a po kolaudaci a sepsání nájemních smluv zde najde nový domov šest rodin.
„Klíče novým nájemníkům bychom chtěli předat v prosinci," pokračuje Bernard.

Jednotliví zájemci o nové bytové jednotky museli složit finanční jistinu.
Byty zůstanou ve vlastnictví městysu a za peníze, které nájemníci předem složili, mají předplacený holý nájem na sedm let dopředu.
„Žadatelů o tyto byty je dost. Některé žádosti jsou staré i tři roky, takže je otázkou, zda si tito lidé už svoji bytovou situaci nevyřešili jinak. Přesto si myslím, že obsadit byty nebude problém."

Ve hře zůstává ještě střední část bývalé celnice, kde je obrovská vstupní hala a v horním patře zasedací místnosti.
„I zde plánujeme vybudovat byty. Půjde o čtyři větší byty s rozlohou přes sto metrů čtverečních. Přestavba zde bude ale mnohem náročnější."

Kdy se začne s úpravou i třetí, a tudíž poslední částí bývalé celnice Všerubští ještě s jistotou nevědí. Záleží na zájmu nájemců a také na finančních možnostech městysu. Jisté je, že při současných stavebních úpravách bude zasaženo i do této části.
„Aby se pak zbytečně nekopalo, chceme, aby zde byla hotová voda i odpady."