Jedním z takových jsou školy. Dva volební okrsky bude hostit domažlická základní škola v ulici Msgre B. Staška.

„Velký zásah to ale není, zkrátíme výuku na druhém stupni o jednu vyučovací hodinu," uvedla ředitelka Ivana Váchalová. Žáci na prvním stupni mají v pátek vyučování jen dopoledne, proto si volno navíc ´neužijí´.

Pozor si musí dát i čtenáři domažlické knihovny. „Protože volební místnost je umístěna ve vestibulu, budou čítárna, oddělení pro dospělé a internetová studovna otevřeny jen do 12 hodin," informovala zástupkyně ředitelky Hana Mlnáříková. Dětské oddělení, které má pravidelně otevřeno odpoledne, tak zůstane v pátek nedostupné.

V pátek a sobotu obsadí havlovickou kuželnu volební komise a voliči, příznivci tohoto sportu tak musí najít náhradní prostor či jinou aktivitu.

Žádné omezení naopak nebude platit v domažlickém bazénu. „Volební místnost bude umístěna v prostoru bývalého fitness centra, vcházet se do ní bude nikoliv hlavním vchodem, ale tím, který je od něj vlevo," vysvětlil ředitel Jiří Houška. Zájemci o plavání i návštěvu vodního světa pro děti mohou využít běžnou otevírací dobu.

Při minulých volbách svážel zájemce ze spádových obcí o účast ve volbách v bělské volební místnosti tamní městský autobus. „Nyní tomu tak nebude, zájem o tuto službu nebyl příliš velký a navíc jsme zavedli sobotní pravidelnou linku, kterou mohou voliči z okolních obcí využít," vysvětlil starosta Libor Picka.