„Už teď v přípravné fázi se na nás obrací lidé, kteří zde sloužili a rádi by získali kontakt na své velitele či kamarády z vojny,” uvedl Radek Čáni z České vojenské historické společnosti (ČVHS), která prostory v bývalé OVS připravuje pro muzejní účely.

Předevčírem do budoucí výstavní místnosti přibyly vitríny. Vrší se v ní uniformy, vojenské boty, technické přístroje, mapy.

„Chystáme představit plány podzemí Domažlic, historické fotky, obrázky, vojenské prapory,” vypočítává část expozice Čáni.

Nevšedním zážitkem pro zájemce bude prohlídka krytu pro velitele bývalých domažlických kasáren v suterénu. Minulý týden ho dobrovolníci vyklidili. Harampádí vydalo na velkou hromadu zbytků dřeva, odpadků, částí nábytku apod.

„Plánujeme tam zavést elektřinu, nyní se v něm pohybujeme s baterkami a na krátké návštěvy si svítíme třeba mobilem,” usmívá se Čáni.
K dříve tajnému bunkru přidal i jednu aktuální perličku: „Byl se tu podívat jeden z vojáků, kteří tu dříve sloužili. Z prohlídky byl velmi nadšený, protože si oživil staré vzpomínky. Nejvíce ho překvapil kryt pro velitele, o němž neměl ani potuchy i přesto, že v kasárnách sloužil dlouhé měsíce.”
V plánech společnosti je vytvoření vojensko - historické informační kanceláře, jejímž prostřednictvím by se mohli kontaktovat lidé se vztahem k vojenské historii regionu.

V jedné z místností vznikne klubovna, kde se budou konat přednášky, fungovat by tam měla i knihovna a čítárna odborných časopisů.
„Rádi bychom, kdyby si hosté přišli i jen tak posedět a popovídat,” uvedla další z členek ČVHS Michaela Čániová. Muzeum by se mělo otevřít v příštím měsíci.

„Otevřeno by mělo být každý všední den odpoledne, v sobotu už od 9 hodin,” plánuje Čániová. O přesné otevírací době budeme informovat.
Na přípravných pracích před otevřením spolupracují členové ČVHS s kolegy z jiných institucí i dalšími lidmi, kteří jsou jim nápomocni.

„Děkujeme všem, kteří jsou nám oporou, teď aktuálně například Baarovo muzeum v Klenčí,” zmínil Čáni.
Připomněl i přeshraniční spolupráci s kolegy z muzea v bavorském Bad Kötztingu.