„Bylo to s odřenýma ušima, ale podařilo se," prohlásil starosta Osvračína Miroslav Duchoň. Ten minulý týden na ministerstvu zemědělství podepsal přidělení dotace, která se stavbou vodovodu za dvacet milionů bez DPH výrazně pomůže ministerstvo přispěje 12 miliony, zbylých osm zaplatí obec ze svého. Přispět by Osvračínu mohl v příštím roce i Plzeňský kraj.

Se stavbou by se mělo začít předběžně 12. října, dokončení pak proběhne v příštím roce.

Alespoň částečné dokončení vodovodu v příštím roce je přitom pro obec nezbytné. Nový zdroj nezávadné vody je totiž nutný pro osvračínskou školu a školku podle nařízení ji obec musí zajistit nejpozději do konce příštího roku, jinak hrozí nebezpečí, že budou škola i školka uzavřeny.

Obec má dostatečné zdroje kvalitní vody, až dosud se však nedařilo najít vhodnou cestu k vybudování vodovodu. Většina lidí v obci získává vodu z vlastních studní. Ta ale podle rozborů vykazuje vysoký obsah dusičnanů a dalších příměsí a objevují se v ní i bakterie.

Vodovodní přípojky hodlá obec vybudovat na veřejném prostranství za přibližně dva miliony korun ze svého rozpočtu, na soukromém pozemku pak majitelům přispěje na zemní práce.

Kdo se však nepřipojí hned při stavbě vodovodu, bude si dodatečné zřízení přípojky muset zaplatit už sám. Předpokládá se však, že po vybudování vodovodu bude obec usilovat o opravu cest a zřizování chodníků s tím, že následně vyhlásí zákaz výkopů a narušování opravených ploch až na dobu 15 let.

O stavbu osvračínského vodovodu se postará sdružení dvou firem. Vzhledem k přísným kritériím poskytovatele dotace muselo být první kolo výběrového řízení zrušeno, sdružení zvítězilo až v druhém kole. Aby se podařilo vyřídit všechny náležitosti, museli Osvračínští žádat o prodloužení termínu k podání žádosti o dotaci.

Kvůli pravidlům získání dotace je navíc nyní potřeba na stavbě vodovodu stihnout do konce letošního roku proinvestovat minimálně čtyři a půl milionu z přidělené dotace a půl milionu z obecní pokladny.