V průměru půl metru sněhu leží na sjezdovkách šumavského Ski&Bike Špičák. V horních partiích od cca 1000 metrů nad mořem v minulých dnech i přes den bylo pod nulou. Sjezdovky tak podle výškového profilu nabízely ještě zimní lyžování, v nižších partiích pak typické jarní na firnu.

„Lyžuje se opět bez jakýchkoliv front a o víkendu ještě přepravu posílíme o vlek Zalomený. Tento týden u nás vrcholí hlavní část sezony. Mimo aktivní sportování tak přináší sobotní program v areálu i divácky nejoblíbenější zimní akci – Jízdou přes louži," podotýká provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Lyžovat se tady ještě bude ale i v dalších březnových týdnech.

Jízda přes louži

Kdo se nevykoupe, vítězí. To je absolutní neměnné pravidlo špičácké „Jízdy přes louži", tj. 20 metrů dlouhý a zhruba 1,5 metru hluboký bazén. Vyřazovací sjezd, kde o poraženém nerozhodne horší čas, ale březnová koupel ve vodě z horského potoka, přináší vždy finále zimní sezony ve Ski&Bike Špičák. Jako vždy se jedou tři kategorie – lyže, snowboard a speciály. Jedinou podmínkou je dosažení věku 15 let. Startovné stejně jako divácké vstupné se neplatí.

Kromě lyžujících otužilců u louže se v sobotu 11. března od 10 hodin v areálu ukáží nejnovější auta různých značek s pohonem všech čtyř kol. Veřejnost si je může vyzkoušet při testovacích jízdách.

Louže bude u dojezdu sjezdovky číslo 2 U Zalomeného, kousek od nástupu na lanovku (u věže rozhodčích) vyhloubena už v pátek 10. března. Do sobotního odpoledne se napustí až po okraj vodou. „Prosvištět po hladině nebo zasvištět do opravdové horské koupele se pokusí zhruba padesátka aktérů," říká za pořadatele ze Ski&Bike Špičák Radek Vaniš. Po každém kole se zkracuje délka nájezdu.  Letošní třináctý ročník startuje v 15,30 hodin.

Lyžuje se i v Kašperských Horách nebo na sjezdovce v Nýrsku na Klatovsku. Běžecké stopy se upravují například ještě v okolí Modravy.