Soutěž O největší alobalovou kouli letos vstoupila do třetí desítky uskutečněných ročníků.

A zatímco ve vestibulu Komerční banky v ulici U Nemocnice, kde jsou i pracoviště Městského úřadu Domažlice, už bylo nachystáno k hodnocení jedenáct děl vytvořených z alobalu, odbývala se nejdůležitější práce ve dvoře v garáži, která byla vrchovatě naplněna pytli s odevzdaným alobalem, popsanými údaji o sběrateli. Pytle pracovníci odboru životního prostředí vysypávali a vážili.

„Loni jsme alobalem naplnili 17 vaků, letos jich máme k dispozici 22 a uvidíme, kolik jich spotřebujeme. Celkovou hmotnost odevzdaného alobalu ale budeme znát příští týden," uvedla Deníku Lucie Císlerová.

Při vysypávání ´plechovek´ od nápojů z pytlů se tu a tam objevily mezi těmi z aluminia také železné.

„Vypadají sice stejně, ale každá ´plechovka´ má na sobě v trojúhelníčku nápis ALU, což je hliníkový obal, nebo FE, kdy se jedná o obal ze železa," uvedl vedoucí odboru ŽP Jiří Beran, zatímco pomocí magnetu ´lovil´ mezi plechovkami ty bez obsahu hliníku.

„Podobně jsme plechovky třídili už vloni, lidé si tohoto označení často ani nevšimnou. My odevzdáme nejen alobal, ale také tyto plechovky, avšak u nich je jiná výkupní cena než u alobalu," podotkla Císlerová.

Na první pohled však bylo zřejmé, že právě vytřídění plechovek označených jako FE podstatně zpomalovalo vážení a následné umístění do vaků.

„Výstavka výtvorů z alobalu bude k vidění až do 12 hodin pátku 16. května. Návštěvníci výstavky mohou zároveň na připravených formulářích ohodnotit vystavené výtvory z alobalu z hlediska uměleckého," vzkazují pracovníci odboru životního prostředí. Kromě čápů, jež vidíte na našem obrázku, zdobí výstavku další neméně zdařilá díla.

Zdroj: Youtube