„Problémy s vodou u nás nastaly prakticky ze dne na den, neboť se v ní objevil větší obsah železu a manganu. Připravujeme nyní projekt na výstavbu úpravny vody,“ uvedl starosta obce Jaroslav Šlachta s tím, že voda je pro dospělé nezávadná, ale není vhodná pro kojence.

„Půl roku jsme hledali příčinu, kde problém vznikl, až jsme zjistili, že je přímo ve vrtu. Ačkoliv není voda pro dospělé ani v nejmenším nebezpečná, chceme zajistit našim občanům kvalitní dodávku vody. Výstavba úpravny však spolkne veškeré obecní finance na příští rok,“ řekl Deníku Šlachta.

Černíkovští se na novou úpravnu vody budou snažit získat dotaci od Plzeňského kraje.
„Doufám, že spolupráce s krajským úřadem bude i po volbách na stejné úrovni a že uspějeme tak dobře, jako v loni, kdy se nám podařilo získat finanční pomoc ve výši dvou set padesáti tisíc na opravu budovy obecního úřadu,“ pokračuje starosta.

Za celkovou částku 464 tisíc korun byla opravena fasáda a výměněna všechna okna. Z vlastních finančních zrojů musela obec doplatit 214 tisíc korun.
„Vnitřek budovy byl v dobrém stavu a nebylo potřeba žádných oprav, ale fasáda byla opravdu hodně poničená a výměna oken nezbytná. Topíme zde akumulačními kamny a kvůli netěsnosti starých oken docházelo k velkým ztrátám,“ dodal Šlachta.

Černíkovští se mohou pochlubit i dokončenou úpravou zelených veřejných ploch ve své obci, se kterou začali už v minulém roce.