Výročí bylo připomenuto při pátečních a sobotních oslavách.

OSOBNÍ VZPOMÍNÁNÍ BÝVALÉHO ŘEDITELE BLAHOSLAVA JÁRY

„V roce 1957 jsem dostal na výběr ze tří míst v Západočeském kraji – plánovací odbor krajského národního výboru, ekonom Státního statku v Úlicích a místo učitele ekonomických předmětů na domažlické škole. Na všechna pracoviště jsem se zajel dopředu podívat. Bylo to v květnu, když park obklopující školu nádherně kvetl. Svým prostředím mně škola učarovala. Dostal jsem ještě nabídku učit na VŠE v Praze, a tak to vypadalo, že domažlickou nabídku nepřijmu. Mezitím se vyskytlo ještě volné místo ředitele učňovské a zemědělské školy v Oselcích, které jsem přijal. Po dvou letech působení jsem dostal nabídku na ředitelské místo v domažlické škole. Nastoupil jsem v červenci 1960 s ambicí udělat z této školy jednu z nejlepších v republice.

Stanovil jsem si dva velké úkoly. Ten první bylo přebudovat stávající lokální na ústřední vytápění. Ve třídách, sborovně a kabinetech byla do té doby litinová kamna. Držely se služby a přikládalo se. Paní Kinzlerová vybírala popel a v pět hodin ráno zatápěla v zimním období. Ve škole byl prach, kouřilo se… V budově se podařilo zavést poslední švédský model ústředního topení na olej. Nechtěl jsem nechat zavést topení na uhlí, kvůli emisím CO2, které by škodily stromům ve školním parku.

Další strategický úkol byl spojit zemědělský a ekonomický obor. K tomu bylo třeba postavit přístavbu tří pavilonů. Jeden z nich byl určen pro tělocvičnu a krytý bazén, kde by se dalo učit plavání i v zimě, pro všechny školy v Domažlicích. To jsme připravovali ve spolupráci s TJ Jiskra. V roce 1961 se nám podařilo vše připravit, sehnali jsme peníze – mělo to tehdy stát 25 milionů korun. Bohužel v roce 1962 přišly úsporné balíčky a nové investice byly zastaveny. Dodnes mne mrzí, že se to tehdy nepodařilo zrealizovat.

V roce 1970 jsem byl pro své tehdejší postoje odvolán. Bylo mi nabídnuto setrvání v případě, že napíši článek do tehdejší Pravdy, že souhlasím s novým vedením a procesem normalizace. Jsou věci, které se nedělají a tím jsem ve funkci ředitele skončil."

SETKÁNÍ PO LETECH. Během oslav došlo k mnohým setkáním bývalých spolužáků a kamarádů. Zdroj: Deník/ Josef Babor