Vaněk s Kopicem budou jako svědci figurovat v kauze drogového dealera Vítezslava Meišnera, obžalovaného z distribuce extáze a kokainu.

Podle obžaloby, kterou získal Radiožurnál, Vaněk, jenž nyní působí v ruské Ufě, od Meišnera získával drogy, zatímco Kopic obžalovanému půjčil půl milionu korun.

Vaněk měl být s Meišnerem v pravidelném kontaktu, drogy si od něj vyžádal například loni v květnu, den před zápasem s Mladou Boleslaví. Podle obžaloby Vaněk dealerovi volal, aby mu obstaral "prášek". „Volající (Vaněk, pozn. red.) odpovídá, že jde na diskotéku a zkusí prášek, na což volaný (Meišner, pozn. red.) odpovídá, aby mu volající napsal, jaké to bylo a upozorňuje ho, aby byl opatrný a dal si jenom půlku. Volající říká, že prý je to dobré najednou s kokešem, na což volaný odpovídá, že ne, že když dá na to ten bílej, že ho to naopak zabrzdí, že mu to zbrzdí nájezd, má si nechat tak dvě hodiny pauzu," píše se v obžalobě, kterou získal Radiožurnál. Podobná situace se měla opakovat před loňským květnovýn zápasem se Slavií, který Viktoria prohrála vysoko 0:5.

Plzeň - Maccabi Tel Aviv: David Limberský a jeho nevěřícný pohled po vyřazení
Limberský má další průšvih. Utekl z hotelu

Do protokolu na policii Vaněk uvedl, že žádné drogy nebere. Přiznal se, že u většiny telefonátů hovořil skutečně on, ovšem tvrdil, že byl zřejmě opilý nebo jen machroval.

Do kauzy, kterou policie řeší už od roku 2015, je zapletený také Jan Kopic. Ten měl Meišnerovi půjči půl milionu korun, a to pouze po měsíci společné známosti. Na co obžalovaný peníze potřeboval, Kopic už nezjišťoval. S dealerem se měl plzeňský fotbalista seznámit na večírku. Podle oficiálního vyjádření plzeňského klubu Kopic půjčil Meišnerovi peníze na základě smlouvy. „Všeobecně klub nemá možnost ovlivnit, jakým způsobem hráči půjčují či investují své finance, jde čistě o jejich soukromou záležitost," řekl tiskový mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Obžalovaný Vítězslav Meišner měl prodat minimálně 8000 tablet extáze, během zatčení u sebe měl téměř půl kilogramu kokainu. Dále v kauze figuruje Patrik Barančík, který podle obžaloby obchodoval s 6000 tabletami extáze. Oba muži mohou za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy strávit deset až osmnáct let ve vězení.

LEGENDA. Karel Čermák během udílení cen Nejlepší sportovec 2016 v Měšťanské besedě, kde bývalý vynikající házenkář získal ocenění plzeňská sportovní legenda. 
Na první šampionát jsme jeli jako outsideři, říká Karel Čermák

Pokud se prokáže, že Vaněk skutečně během působení v Plzni užíval drogy, hrozilo by mu potrestání od Fotbalové asociace České republiky.

FC Viktoria Plzeň nebude zapletení Vaňka do celé kauzy komentovat. „Záložník Ondřej Vaněk není již téměř rok hráčem klubu, nepřísluší nám tedy v tuto chvíli cokoli komentovat. O skutečnostech, které nyní uvádí média, jsme v době jeho působení v týmu neměli sebemenší informace a jsou pro nás nové," sdělil tiskový mluvčí klubu s tím, že se FC Viktoria Plzeň jednoznačně distancuje a vymezuje proti užívání jakýchkoli zakázaných látek a prostředků.

Ondřej Vaněk přestoupil do Plzně v létě z Jablonce a po dvou letech odešel do ruské Ufy. Z jabloneckého klubu přišel do Viktorie rok po Vaňkovi i Jan Kopic. Oba jsou členy širšího kádru reprezentace. Vaněk má na kontě osm startů, Kopic nastoupil za národní mužstvo pětkrát a vstřelil jeden gól.

Kostel sv. Ambrože ve Vícově u Přeštic.
FOTO: Jedinečný kostel ve Vícově se otevírá jen dvakrát do roka