Tam ve volbách zvítězilo Sdružení pro otevřenou společnost, jehož členové obsadí pět křesel v patnáctičlenném zastupitelstvu města. Každý zvolený kandidát tohoto sdružení přitom získal podstatně více hlasů než kandidáti ostatních stran.

Po povolebních vyjednáváních se však zdá, že vítěz přesto 'ostrouhá' a vládnout městu nakonec bude trojkoalice ANO 2011 (čtyři mandáty), ČSSD (tři mandáty) a ODS (dva mandáty).

O svých dojmech z této situace si námi povídala Hana Valachovičová, dosavadní místostarostka města, která Sdružení pro otevřenou společnost vedla.

Jaký máte pocit z toho, že navzdory svému vítězství ve volbách se nakonec do vedení města zřejmě nedostanete?

Ještě stále doufám, že se situace bude vyvíjet trošku pozitivněji vůči nám. Přece jen třetina voličů, kteří se odhodlali jít k volbám, volila naše Sdružení pro otevřenou společnost, a tak se nám samozřejmě nemůže líbit, že bychom na radnici měli ukončit svoji práci, kterou jsme myslím osm let dělali poctivě a dobře.

Čemu přičítáte takový výsledek?

To bohužel vůbec neumím vysvětlit, protože volební výsledek nás jasně nominoval na první místo, vždyť jsme měli 7318 hlasů od občanů a další strana, která skončila za námi, měla téměř o 2500 hlasů méně. Velký problém je v přepočítávání hlasů. Lidé jsou naštvaní, že jdou k volbám, zvolí si konkrétní lidi a pak výsledek je zcela odlišný, protože se hlasy a mandáty složitě přepočítávají. Proto je výsledek takový, jaký je, a nejen v našem městě.

Jak hodnotíte průběh letošních voleb a předvolební boj?

Hlavně hodnotím to, že nebyl zájem ze strany lidí. Na volební mítinky chodili stále stejní lidé a bylo jich opravdu velmi málo. Programově jsme se všichni shodli, až na jednu nově vzniklou stranu, ta měla volební program zcela odlišný, tak si myslím, že vlastně ani o žádný „boj" v té době předvolební ještě nešlo.

Co říkáte na průběh povolebních vyjednávání?

Abych řekla pravdu, naše Sdružení pro otevřenou společnost se bohužel příliš povolebního vyjednávání nezúčastnilo. Jednali jsme s ČSSD, která nám potvrdila, že s námi má zájem spolupracovat, avšak již druhý den bylo vše jinak. Také jsme kontaktovali ODS a KSČM, protože i oni měli velmi podobné volební programy, ale ODS s námi nechtěla do koalice jít, protože již byla domluvena na jiné spolupráci, a KSČM nám potvrdilo, že je za námi vidět velký kus práce a tak nás podpoří. S ANO jsme nejednali, protože mají zcela odlišný volební program.

Na co by se podle vás mělo nové zastupitelstvo nyní zaměřit?

Nové zastupitelstvo má velkou výhodu, protože máme rozpracováno mnoho projektů a akcí, které na radnici zůstávají. Určitě by bylo dobré, aby se tyto akce dokončily a realizovaly. A já doufám, že zde zvítězí rozum a nedají se již naplánované akce do šuplíku.

A co budete prosazovat vy jako opozice?

Ještě doufám, že bychom se nemuseli stavět do opozice, a pokud ano, tak bychom chtěli, aby občané nezanevřeli na komunální politiku, aby se aktivně zajímali o dění ve svém městě. Budeme prosazovat, aby naše město bylo spravováno dobře.