Stovky narcisů, tulipánů a dalších rostlin zaplnily o víkendu sál Lidového domu ve Staňkově. Podívaná to byla náramná, neboť v každé z váz spočívalo několik květů konkrétního druhu tulipánu či narcisu, přičemž se od sebe lišily nejen barvou okvětí, ale u narcisů i okvětní trubkou, všechny zejména velikostí a tvarem květu.

„Výstavu jsme plánovali dlouho dopředu a tak trochu nás zaskočilo počasí. Bylo dost těžké exponáty pro výstavu vybírat, protože počasí nám nepřálo. Letos už je hodně jarních květin odkvetlých. Dříve touto dobou tulipány teprve nakvétaly, narcisky také byly čerstvé," postěžoval si předseda ZO Českého zahrádkářského svazu Stankov František Fay.

Navzdory tomu se podařilo staňkovským zahrádkářům připravit zajímavou prezentaci, která byla doplněna prodejem přebytků ze zahrádek, pokojových květin a dalšího zboží. Tradičně na výstavě nechyběly bonsaje místního vyhlášeného pěstitele Jaroslava Glasera.

„Výstavu jsme sestavili hlavně z výpěstků pana Beneše z Doubravy u Nýřan a mých, pár jich tu mají i členové naší organizace," vysvětlil Fay, zatímco jsme prohlíželi zajímavou pokojovou rostlinu s bílými zvoncovými květy. „Je to Eucharis – líbenka amazonská a přinesla ji ukázat naše členka Františka Hollarová," prozradil.

„Mám ji asi 5 let a dostala jsem ji od kamarádky. Zezačátku nekvetla," řekla nám zahrádkářka Hollarová.

Při pohledu na tulipány a narcisy jsme se ptali na nejzvláštnější dru­hy.

„Šlágry posledních let jsou crispy, což jsou tulipány s jehličkami na koncích okvětních lístků. U narcisů jsou nejžádanější ty se sytými barvami, kde je náznak červené trubky, ty patří mezi nejcennější, ale nejvzácnější tu mám narcis se zelenou barvou uvnitř trubky," odpověděl nám pěstitel Jaroslav Beneš a dodal, že začal pěstovat tulipány a narcisy kolem roku 1984 a v současnosti má 428 druhů narcisů a přes 300 druhů tulipánů.

Z výstavy kromě jiných spokojeně odcházela i manželská dvojice.

„Na výstavy sem jezdím pravidelně a vždy si nějakou květinu koupím, nesu si dvě. Výstava je nádherná, překvapily mne fialové tulipány, byla jsem jimi unešená. Chci pochválit pořadatele za přípravu výstavy," sdělila Alena Kabátová z Krchleb.