Nejprve se v sobotu konaly pouťové rybářské závody, které uspořádali oprechtičtí vyznavači ,,Petrova cechu".

Na místním rybníce starosta obce Zahořany Miroslav Jandečka brzy ráno přivítal převážně místní rybáře. Po zahájení a prvním nahození zkoušeli lovci nalákat ryby na osvědčené i kuriózní návnady. Během příjemného dopoledne se podařilo chytit mnoho kaprů, línů, ba i ,,zlatou rybku". Tři přání však zůstala nevyslyšena. Snad příště. Vyhráli všichni, kdo se zúčastnili. Na krásný pouťový pohár přibude jméno dalšího nejúspěšnějšího rybáře – Vojtěcha Ježa z Oprechtic.

Tradičním zakončením pouťového víkendu pak byly Rybí hody v Oprechtické hospůdce. Tato místní tradice je vyhlášená, uskutečnila se již dvanáctým rokem a navštěvují ji nejen místní, ale i labužníci z okolních i vzdálenějších obcí.

Na obstarání obzvláště urostlých kaprů musí hlavní organizátoři Josef a Dana Weberovi myslet již několik měsíců dopředu. Příprava porcí a naložení zabere také mnoho času. Letos bylo připraveno 140 porcí. O upečení a dochucení se tradičně stará Václav Včela ze Kdyně. Dle tradice ryby peče na přírodním ohništi za bedlivého dohledu všech přítomných. K dobrému jídlu a pití neodmyslitelně patří i dobrá nálada, a proto přišel potěšit a rozezpívat všechny přítomné Josef Kupilík s harmonikou.

Hana Hoffmannová