Málokdo by předpokládal v malé obci s necelými dvěma stovkami obyvatel tak rozmanitý společenský život. Už také vzhledem k tomu, že obec je od města Domažlic co by kamenem dohodil, takže návštěva tamního kina a kulturních akcí se přímo nabízí.

„Nejedná se jen o kulturní akce, ale také o výlety a mnohé další. Nedávno jsme je počítali a dospěli jsme k sedmnácti nebo osmnácti různým akcím," předesílá starosta Josef Velek.

Nevolický kalendář se odvíjí od silvestrovské oslavy.

„Naposledy jsme slavili silvestr jako posezení bez muziky, ale i tak byla vynikající zábava, tančili jsme, prostě to nemělo chybu," říká zastupitel a velitel hasičů Martin Škuta.

V lednu začínají Nevoličtí hasičským bálem, pak přijde na řadu masopust.

„Masopustní průvod si ceníme už z toho důvodu, že je to akce dvou vesnic – Nevolic a Stráže. Myslím si, že takovou tradici mají málokde, my takto chodíme už 14 let. Se Stráží je vynikající spolupráce a masek se účastní kolem 80, už jich bylo i sto," podotýká jednatel SDH Nevolice Václav Kůstka.

Březen patří tradičně setkání nevolických seniorů a pak také oslavě Josefů. „Důchodci se na setkání vždy moc těší," připomíná místostarostka Anna Cichá.

„Letos jsme poprvé nepořádali klasickou Josefovskou zábavu, nahradili jsme ji Pyžamovým bálem, což byla velká legrace," říká k oslavě ´národního´ svátku starosta.

Další období roku bývá v Nevolicích ´zasvěceno´ nejen Velikonocům, ale také úklidu obce, sběru železného šrotu a stavění májky.

Následuje účast na okrskové hasičské soutěži. „Bereme si autobus od ZOD Mrákov, který na ni vozí diváky," připomíná Velek.

„Když jsme ji před lety pořádali, dá se říci, že se na ni zase vrátili diváci a už to tak zůstalo. Od té doby na okrskovou soutěž opět diváci začali chodit," doplňuje ho Kůstka.

V červnu slaví v Nevolicích Den dětí a červenec, kdy většina lidí jezdí na dovolenou, je takzvaný oddechový měsíc. „Na konci prázdnin děláme vždy nějakou akci, ať už je to rozloučení s prázdninami, byl tu také lampionový průvod," vypočítává místostarostka.

Tradici a velkou oblibu mají v Nevolicích obecní výlety.

„Pořádáme je několik let, vždy se ten den ves vyprázdní," směje se Kůstka.

„Na místo dojedeme vlakem nebo autobusem, pak děláme pochod. Loni jsme byli na Čerchově, ale rozbil se autobus. Museli jsme zalarmovat ty, kteří ještě zůstali doma. Pod Čerchovem nebyla právě pěkná atmosféra, už byla téměř tma, když pro nás a děti přijeli, navíc pršelo. Ale sedm aut nás nakonec odvezlo domů," smějí se Nevoličtí.

Vůbec jim prý nevadí, že jejich kaplička je zasvěcena sv. Martinovi, takže pouť připadá až na listopad. „Bývá hojně navštěvovaná mše a s atrakcemi přijíždí rodina Duchoňova, a to už déle než půl století. O pouťové zábavě se klubovna Cíbovna zcela zaplní, chodí tak stovka lidí a není ani kde stát," směje se Kůstka.

Poslední měsíc v roce si také užívají, nechybí rozsvěcení vánočního stromku, živý betlém, koledy a vše, co k Vánocům patří. Předchozí neúplný výčet akcí ukazuje, že Nevoličtí se vůbec neumějí nudit.

Starosta Josef Velek se o masopustu takto mění.

Foto: Starosta Josef Velek se o masopustu mění na faráře.