Plánovaná obnova zeleně v Kolovči byla zahájena. Nově ozeleněno bude šest lokalit, a to prostranství u zdravotního střediska a mateřské školy, Palackého, Hřbitovní a Husova ulice, náměstí Svobody a počítáno je i s prostranstvími v Zíchově. Omlazení neujde ani park u základní školy.

Ačkoliv plán revitalizace byl navržen odborníky už minulý rok, některým občanům se změny nelíbí.
„Vykácely se stromy v Tyršově ulici před bytovkou. U kostela se vytrhaly zdravé túje a jalovce, které bránily prachu ze silnice a navíc sloužily jako zábrana před vběhnutím dětí do silnice. Proč se pouze neupravila místa, která to potřebují?" zlobí se Alena Pavlíková z Kolovče.

Jiným se nelíbí, že plánované zasazení jabloní v Tyršově ulici ubere místa k parkování.
„Chápu, že vše, co se likviduje, bolí. Velmi těžké je strefit se každému do vkusu. Jalovce se vykácely proto, že se velice obtížně zmlazují, proto se likvidují. Budou nahrazeny babykami a dalšími keři, které se lépe udržují," vysvětlil starosta Kolovče Václav Pergl.

Velká změna i nepopulární kácení čeká i park u základní školy.

„Tento park pomalu dožívá a jeho revitalizace je už nutná. Poraženy budou pouze staré stromy, poškozené budou ošetřeny zdravotním řezem. Zeleň v Kolovči postupně vysazujeme už tři roky. Tentokrát jde ale o trochu radikálnější řez," pokračuje Pergl s tím, že kácení a ošetřování dřevin by mělo trvat zhruba do konce května. Pak přijde na řadu výsadba nových dřevin, která potrvá až do podzimu.

Podle starosty se místní bát nemusí, protože celkově by mělo být vysázeno až 160 nových stromů.
Revitalizace zeleně v Kolovči a na Zíchově, kde se zdravotního ořezu dočkají lípy, bude stát kolem jednoho a půl milionu.
„My z obecní kasy zaplatíme pouze pětadvacet procent z celkové částky, což je okolo tří set tisíc korun. Zbývající část nákladů pokryje dotace, již jsme získali z fondu Životní prostředí – revitalizace zeleně," dodal Pergl.

Jedno místo v Kolovči už má novou výsadbu za sebou.
„Nevyužitá lokalita, kde byl jen nepořádek a někteří teenageři ji využívali jako motodrom, se díky nové výsadbě zeleně proměnila k nepoznání. Do pěti let by zde měl vyrůst lesopark.