Velice zajímavá situace bude po letošních komunálních volbách v městysi pod Čerchovem. Nejenže dosavadní starosta po 24 letech nekandidoval, ale hlasy voličů určily, že se do patnáctičlenného zastupitelstva dostalo hned osm nových tváří.

Výsledek voleb nabízí hned několik kombinací pro sestavení koalice, jež by měla v zastupitelstvu většinu. Nově bude od tohoto volebního období v Klenčí působit také pětičlenná rada.

Nejvíce hlasů od občanů obdržel nejmladší z kandidátů, a to 28letý Jan Bozděch, který figuroval na prvním místě kandidátky KSČM jako nestraník. Získal od voličů při volební účasti 59,03 % 239 hlasů z 595 možných. O tři hlasy předčil vítěze minulých voleb a později místostarostu Lubomíra Kulíka kandidujícího za místní sportovce pod názvem Nezávislí kandidáti – TJ. Jejich kandidátka byla v Klenčí tentokrát nejúspěšnější a získala čtyři mandáty v zastupitelstvu. V tom nyní usedne sedm vysokoškolsky vzdělaných občanů.

Vítěz voleb

Nejmladší kandidát, nestraník, avšak na kandidátce komunistů, kteří nejsou právě preferovanou stranou. Čekal s ohledem na tyto skutečnosti takovou přízeň voličů?

„Přiznám se, že jsem to nečekal. Je pravda, že jsem čekal určitou podporu občanů, ale ne až tak vysokou. Výsledek voleb mne mile překvapil," odpověděl Deníku Jan Bozděch.

Nutno dodat, že se může pyšnit nejen dvěma inženýrskými tituly – první ze strojní fakulty, ke kterému letos získal i doktorát v oboru technologie obrábění a projektování výrobních procesů – druhý pak z inženýrského oboru zaměřeného na makroekonomii, marketing a management. V současnosti kromě své profese projektového inženýra má částečný úvazek na Fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni, kde přednáší.

Co ho vedlo ke kandidatuře do klenečského zastupitelstva? Proč stanul jako lídr na kandidátce KSČM?

„Do voleb jsem šel hlavně proto, abych se mohl aktivně podílet na rozvoji Klenčí. Na kandidátce komunistů jsem se ocitl proto, neboť jsem cítil od této strany podporu jako bezpartijní kandidát do zastupitelstva. To víceméně rozhodlo," vysvětluje Bozděch.

Zajímalo nás, zda ho již oslovil někdo z protikandidátů ohledně složení koalice, respektive zda vyvinul takovou iniciativu sám.

„Nějaké jednání už proběhlo, ale vše je zatím otevřená otázka," prozrazuje Bozděch.

Pokud by si jej – čistě hypoteticky – na základě volebního výsledku přáli mít kolegové ze zastupitelstva v čele Klenčí, už ví, jak by se rozhodl?

„Když jsem vstupoval do komunálních voleb, měl jsem tři hlavní body – kritéria, která byla pro mne rozhodující, abych případně podobný krok udělal. V první řadě to byla podpora voličů, dále složení zastupitelstva a za třetí podpora zastupitelstva. Pokud by se naplnil třetí bod, potom je vaše otázka namístě a začal bych se jí vážně zabývat," reagoval vítěz voleb Bozděch s tím, že od zvolení zastupitelstva neuběhlo příliš času a to, jak vše nakonec dopadne, ukáží až dny příští.

Nemá obavy, pokud by se skutečně stal starostou, že mu ´uteče´ profesní růst? Jak tuto záležitost vidí on sám?

„Starostování bych v podstatě bral jako novou výzvu a možnost dál se rozvíjet, samozřejmě v jiné oblasti. V mém oboru jde technika tak dopředu, že by mi určitě něco uteklo, nemůžu říct, že ne. Tím, že jsem nadále v kontaktu s univerzitou, by to zřejmě nemělo až tak velký dopad," konstatoval Bozděch.

Nejlepší z vítězné kandidátky

Z vítězství se v Klenčí tentokrát radovali sportovci zapsaní na kandidátce Nezávislí kandidáti – TJ. Ač nebyl lídr kandidátky, neboť šel do voleb šestý od jejího konce – na desátém místě, přesto se stal volebním ´skokanem´. Mezi sportovci u voličů místostarosta Ing. Lubomír Kulík zvítězil a zároveň získal druhou nejvyšší přízeň Klenečských.

Nabízí se přím otázka: čekali sportovci čtyři posty v zastupitelstvu namísto dosavadních dvou?

„Jestli jsme čekali? Těžko říct, spíše jsme vyčkávali, jak se vše vyvine. Čekali jsme, že nějaké mandáty od občanů dostaneme, ale já získání čtyř určitě nepředpokládal," přiznal Lubomír Kulík.

Do voleb šel až na 10. místě, jeho kolega Petr Zahoř na 11. Přesto přeskočili všechny spolukandidáty…

„To nás oba samozřejmě překvapilo," komentuje výsledek voleb Kulík.

Jak budou nyní sportovci jako vítězové voleb a držitelé 4 z 15 mandátů postupovat? Bude čtveřice vyjednávat s dalšími nově zvolenými zastupiteli?

„Určitě ano. Každopádně máme zájem na tom, aby se již při ustavujícím jednání po složení slibu zvolil nový starosta. Neradi bychom, aby se muselo kvůli volbě starosty svolávat jednání opakovaně. Povolební vyjednávání proto budeme směrovat tak, aby první jednání nového zastupitelstva proběhlo hladce a bylo úspěšné. Budeme muset obsadit posty starosty a místostarosty a také pěti radních," vyjádřil přání.

Jako místostarosta má zkušenosti s fungováním zastupitelstva. Jaký má pohled na skutečnost, že tento nejvyšší orgán městyse Klenčí bude mít osm nováčků? Bude to z jeho pohledu těžší?

„Myslím si, že to bude určitě náročnější. Starosta už nekandidoval, tudíž nebude ani v zastupitelstvu, kde by mohl předávat své zkušenosti. Domnívám se, že nám všem bude chybět především jeho přehled, který si udělal za 24 let ve funkci. V tomto směru to pro nás zastupitele bude o hodně těžší. Budeme se muset semknout, a to bez rozdílu, kdo za co kandidoval, abychom vše překonali a zastupitelstvo pracovalo ve prospěch všech obyvatel Klenčí a okolních obcí," zakončil Kulík.

Složení zastupitelstva

Nezávislí kandidáti – TJ: Ing. Kulík Lubomír 236 hlasů, Mgr. Záhoř Petr 201, Smazal Pavel 195, Hula Karel 179

KSČM: Ing. et Ing. Bozděch Jan Ph.D. 239, Mareš Zdeněk 170, Osvald Josef 130

Obyvatelé Klenčí: Ing. Bc. Drbal Jan 183, Konvalinka Petr 73

ČSSD: Ing. Kokaisl Karel 196, Bc. Čipera František 139

Výbor pro rozv. městyse Klenčí: Anderle Jiří 146, Hnyk Jiří 123

Správa obce – Věc veřejná: Ing. Heindl Karel Ph.D. 152, Jankovský Vlastimil 148