Podkroví a suterén západního křídla domažlického pivovaru by měly být další části historického objektu, které se brzy dočkají rekonstrukce.

„V rámci současného projektu by měla v podkroví vzniknout galerie a ve sklepě pak muzeum pivovarnictví a sklářství," potvrdil Michal Hájek, vedoucí odboru správy majetku, na posledním jednání domažlických zastupitelů. Celkové náklady na tento projekt by měly činit 31,2 milionu Kč bez DPH. Dotace by měla pokrýt 75 procent, proto zastupitelé schválili spolufinancování do výše 7,8 milionu Kč z městského rozpočtu.

Plánovaný projekt je zaměřen na dějiny Domažlic a společnou historii v česko-bavorském příhraničí, expozice v podkroví bude výrazně zaměřena i na husitskou minulost.

Dotační prostředky by proto měly přijít z evropských peněz určených na přeshraniční spolupráci. Zastupitelé minulý týden proto schválili i partnerskou dohodu o právech a povinnostech při přípravě a realizaci tohoto projektu s partnerským městem Furth im Wald.

Náklady na renovaci celého západního křídla historického areálu budou vyšší o další desítky milionů korun.

„Stavební náklady na opravu celého křídla odhadujeme na 50 milionů korun, další peníze budeme shánět na vybudování městské knihovny ve dvou patrech, další prostředky budou třeba na výstavbu restaurace a její vybavení a také na pivovarské technologie," přiblížil starosta Miroslav Mach (SPMD).

Uvedl také, že při financování a provozu pivovarské restaurace by město mělo spolupracovat s domažlickým středním odborným učilištěm.

„Po stranách zůstane zachován průhled prostorem, nejkrásnější je tam trámoví. Po obvodu budou nasvícené panely na dopravníku ječmene. Každý návštěvník projde historií Domažlic a velký důraz je kladen i na přeshraniční spolupráci města s bavorskými partnery tak, jak byla v minulosti, v dobrém i ve zlém," popsal místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL), který je členem týmu připravujícího expozici.

Ta bude laděna interaktivně, aby zaujala návštěvníky všech věkových skupin. Pro nejmladší z nich bude připraven dětský koutek. V rohu galerie bude domeček, ve kterém se budou promítat filmy. V plánu jsou panely s informacemi k určité historické době, před každým z nich pak bude vitrína s vystaveným předmětem, který se k dané epoše váže.

Uprostřed galerie bude místo, na kterém bude ztvárněna krajina, do níž se bude shora promítat videomapping (ten například ukáže, jak vznikla první hradiště v okolí Domažlic – např. Tuhošť). V plánu je i vytvoření modelu husitského vozu, ten by měl vzniknout ve spolupráci s SOU. Jedním z dalších exponátů by měl být i model furthského draka.

První opravenou částí pivovaru je Hvozd. Ten byl zrekonstruován v loňském roce. Kromě vertikálního výstavního prostoru je v něm i důležité technologické zázemí.

Na kolik to přijde

Odhady nákladů na nynější část rekonstrukce domažlického pivovaru (suterén a podkroví západního křídla):
stavební práce: 19-22 mil. Kč
expozice (včetně osvětlení, vybavení apod.): 6 mil. Kč
provoz na první období (více než tři roky): 4 mil. Kč