O strašidlech, nebo lépe řečeno o bloudících mrtvých duších ve staré, ale i nové nemocnici se už napsalo mnoho. Jedni tvrdí, že jde o nesmysl nebo o výplod fantazie, druzí to přičítají nadpřirozenu.

Co tedy způsobuje někdy nevysvětlitelné jevy, které na vlastní kůži zažily hlavně o nočních službách například sestřičky?

„Nemohu říci, že bych někdy nějakého ducha viděla, ale  když se v noci, kdy je naprostý klid, rozsvítí na sesterně světelná signalizace z úplně prázdného pokoje, nebo se sama spustí voda, opakovaně padá jedna a tatáž nástěnka, bliká světlo a dveře od výtahu se otevírají a zavírají, není to nic příjemného. Někdy máte pocit, že slyšíte volání o pomoc, a když vyjdete na chodbu, nikdo tam není," říkají sestřičky.

Mezi lidmi se šíří i takové teorie, že v nové nemocnici je duch domažlického občana, který je už dlouhá léta  pohřešován. Prý ubytovával několik dělníků, kteří stavěli základy nemocnice. Když zmizel, dělníci se už na stavbu nevrátili. Muže prý zabili a jeho tělo ukryl beton v základech.

Je tedy opravdu možné, že v nemocnici straší? Jednoznačně na tuto jednoduchou otázku nedokáže odpovědět ani Pavel Kroupa z Klubu psychotroniky a UFO.

„Ten, kdo by přesně dokázal určit, co tyto jevy způsobuje, a měl to vědecky podloženo, stal by se velice slavným člověkem. Protože by dokázal něco, čím lidé žijí od nepaměti. Spiritisté se tímto zabývají minimálně 300 let," vysvětluje Kroupa a pokračuje: „Vysvětlení jsou různá, ale vždy jde o vědecky nepodložené hypotézy. Nejde prokázat, zda se jedná o síly z jiného časoprostoru, nebo zda jde o náhody. Fyzici například uvažují o tom, že nemusí existovat jen náš konkrétní svět, který můžeme prokázat. Nikdo zatím nedokázal prolínání různých světů, tedy i zádušních, do nichž se duše po své smrti uchylují, aby zde našly klid. Teorií je spousta. Setkal jsem se s řadou podobných věcí i v domácnostech. Lidé, kteří na to nevěřili, byli velmi překvapení a samozřejmě  se snažili najít řešení," dodal Kroupa.