„Nízká cena je možná z několika důvodů. Máme vlastní zdroj u Dobré vody a povolení k provozování vodovodu a kanalizace od Krajského úřadu mám já. Provádím to v rámci své funkce, nikomu tak neplatíme mzdové náklady. Naše čistírna odpadních vod je mechanicko-biologická. Není tam potřeba elektrická energie, tak hradíme pouze rozbory a vývoz sedimentu," shrnul starosta Újezda Václav Kalčík.

Cena vody letos poskočila v Koutě na Šumavě. Obec musela ke zdražení sáhnout kvůli přijaté dotaci na kanalizaci. „V podmínkách o poskytnutí dotace stojí, že obec musí vybírat stočné v určité výši, aby se mohl tvořit Fond rozvoje. Na rok 2016 je stanovena cena stočného na 23,76 korun včetně DPH. Původní cena vodného byla 16,10 korun a cena stočného 18,40 korun. Po zdražení stočného od 1. ledna je celková cena 39,86 korun včetně DPH," uvedl koutský starosta Václav Duffek.

Problémy mají dlouhodobě v Osvračíně. Většina místních dosud získává vodu ze studní. V ní je ale vysoký obsah dusičnanů a dalších příměsí a objevují se v ní i bakterie. Kvůli nekvalitní vodě hrozilo i zavření školy a školky. Vloni se podařilo získat dotaci na vybudování vodovodu, v létě by měl být hotový.

„Loni bylo velké sucho a lidé viděli, že voda ve studni není vždy samozřejmostí. Vypadá to, že nakonec bude k vodovodu připojeno 90 procent obyvatel," řekl starosta Miroslav Duchoň.

Obec sama bude provozovat vodovod a rozhodovat o ceně vodného. To vyjde na 20 korun za m³.