Naši sousedé se obávají nemoci, která se tam vyskytla u mrtvého zajíce nalezeného v oblasti u Michelsdorfu, což je okrajová část města Cham. Byla u něj zjištěna tularémie – nemoc, která je přenosná na člověka. Okresní úřad (Landratsamt) v Chamu vydal varování pro obyvatelstvo.

„Slyšel jsem o tom. Je to nemoc, která se může rozšířit. Bylo by to smutné, pokud by překročila hranice a došla až k nám. Bydlím v Domažlicích Na Bábě, kde je kupodivu dost zajíců. Bez nich by tu bylo smutno," uvedl nám Jan Benda, ředitel Domažlických městských lesů.

Tularémie byla v našem okrese před několika lety.

„Na jaře 2013 se vyskytla v katastru obce Trhanov a byla přijata tříměsíční veterinární opatření. Vztahovala se na katastry obcí Trhanov, Újezd a Chodov," připomněl jednatel Okresního mysliveckého spolku Domažlice Petr Kopf.

„U tularémie je nepříjemné to, že je to nemoc přenosná na lidi. Čas od času se objeví, neboť ji mohou rozšiřovat hlodavci. Například v momentu, kdy jsou přemnožené myši, dochází k excesům. Pokud je jich moc, adekvátně k tomu roste nebezpečí nákazy," říká.

Tularémii se říká zaječí nemoc. Co by jednatel OMS Domažlice poradil lidem, pokud najdou například mrtvého zajíce?

„Neměli by se dotýkat holýma rukama mrtvých zajíců ani jiných mrtvých hlodavců. Pokud by se stalo, že jim pes během procházky chytne zajíce, mělo by je to varovat. Nebývá to tím, že by pes byl vynikající lovec. Staré zajíce většinou odloví predátoři, kdežto takovýto zajíc, kterého pes přinese pánovi, by mohl mít tularémii. Ve chvíli, kdy by člověk na nemocného zajíce sáhl, se už vystavuje riziku, že onemocní. Jakákoliv oděrka či škrábanec na ruce mohou být vhodné pro přenos nemoci," varuje myslivec s tím, že takový případ by měl dotyčný raději nahlásit: „Každý má určitě ve svém okolí známého myslivce, který už si s mrtvým živočichem odborně poradí."

Z uvedeného vyplývá, že člověk, který dodrží zmíněná doporučení, se nákazy bát nemusí. Pokud k ní však dojde, je nemoc léčitelná antibiotiky a terapie trvá 2 – 3 týdny.

Jak se nákaza tularémií projevuje

U zvířat: Jsou malátná, ztrácejí plachost, mají záněty uzlin.

U člověka: Projevuje se horečkami, slabostí, zánětem mízních uzlin. Může jít o kožní, plicní či střevní formu nebo také o zánět oční spojivky.

Protiopatření: Je nezbytná obezřetnost, je nutné vyhýbat se přímému kontaktu s uhynulými zvířaty, a to i přejetými.