Vysněný vozík získala nemocná dívenka díky charitativní akci, kterou koncem května uspořádala ve spolupráci s městem Kdyně kdyňská základní škola, kterou Týnka navštěvuje. V září dívka půjde už do šesté třídy.

V 11 měsících jí lékaři našli nezhoubný nádor v bříšku – trpí lymfangiomem břišní dutiny a její závažný stav vyžaduje dlouhodobou léčbu.
Pouhá cesta do školy pro ni znamená obrovskou zátěž. Zdravotní stav jí nedovoluje jezdit s dětmi na výlety nebo samostatně navštěvovat kroužky. Proto po speciálním vozítku, které by jí pomohlo zvládat její omezení, tolik toužila.

„Vozík je nádherný a jsem moc ráda, že ho mám. Už jsem se ho naučila i trochu řídit. Budu jezdit sama do školy a také si budou moci hrát s kamarády, dokonce i s těmi, kteří pojedou na kole. Moc se také těším až pojedu s našima na Slovensko, kde budeme pořádat výlety. Moc děkuji všem lidem," řekla Týnka.

Šťastni jsou i její rodiče.

"Díky vozítku se Týnce otevřela brána do života zdravých dětí. Může se osamostatnit, jezdit sama do školy a hrát si s dětmi, což dosud nebylo možné. Jsem velmi dojatá a velmi překvapená, jak moc byli lidé štědří. Je krásné vědět, že Týnka má i ve svém těžkém životě, který jí byl nadělen, štěstí na hodné lidi kolem sebe," řekla Týnčina maminka Jolana Bubeníčková s tím, že když Týnka vozík poprvé uviděla, hned mu začala říkat Miláček.

Lidé byli opravdu štědří. Přispěli sumou, za níž bylo možné pořídit Týnce nejen speciální vozík, který stál 69 tisíc korun, ale nechat na něm udělat i různé úpravy.
„Za vybrané peníze jsme ještě pořídili přívěsný vozík za auto, abychom mohli s Týnkou vyrazit i na delší výlet. Postel jsme Týně vybavili polohovacím roštem a matrací. Peníze budou stačit i na ozdravný pobyt. Moc děkuji všem, kteří přispěli," dodala Bubeníčková s tím, že velkou práci za sebou nechali pedagogové a velkým dílem přispělo také město Kdyně.

Pomoci se rozhodla i domažlická městská policie, která v rámci charitativní pomoci nechá Týnce vozík označit syntetickou DNA, která by ho měla ochránit proti krádeži.

Radost z nového vozíku sdíleli spolu s Týnkou i její spolužáci a učitelé.
„Týnka je moc hodná. Strašně jí vozík přeji a jsem ráda, že už nebude tak unavená a že s námi bude moci chodit ven," řekla spolužačka Barbora.

„Když se podaří dobrá věc, je to něco úžasného. Když jsme akci Poháháme Týnce připravovali, ani ve snu by nás nenapadlo, že budou lidé takhle štědří. Všem patří velký dík," řekl ředitel školy Pavel Kopta.

Na transparentní účet lze i nadále Týnce přispívat. Účet je na jméno Týna Bubeníčková, jeho číslo je 2935812193/0800. Bude otevřen do 31. prosince letošního roku a na stránkách České spořitelny se na něj může kdokoliv podívat.