Řadou aktivit chtěl vrchol Čerchova oživit nájemce, jemuž loni domažličtí turisté svěřili jak Kurzovu věž, tak i tamní občerstvení. Navzdory tomu, že na vrchol přilákal Václava Chaloupku s medvědy i sraz fiatů, nyní se dle sdělení obdrženého z několika míst musí poprat s dluhem 170 000 korun.

„S nájemcem jsme se dohodli, že věc nebudeme ventilovat, neboť už je podepsán splátkový kalendář," uvedl zprvu na dotaz Deníku předseda turistů Petr Matějka.

Na naše naléhání, že věc se ´probírá´ v Domažlicích a bylo by dobré ji ozřejmit a uvést na pravou míru, nakonec uvedl následující.

„Jedná se o odvody z prodeje zboží a vstupenek na Kurzovu věž, tedy o 173 000 korun za celou sezonu. Nájemkyně dostala dodací list a my jí na jeho základě vydali zboží. Paní nájemkyně ale oddalovala odvody. Poradili jsme se s právníkem a nájemkyně Kurzovy věže a občerstvení projevila dob᠆rou vůli – zavázala se dluh splatit. Ve splátkovém kalendáři je uvedeno šest splátek, vše by mělo být uhrazeno do července. Pokud by se tak nestalo, máme ve smlouvě o splátkách uvedenou sankci. Snažili jsme se řešit vše smírem," vysvětluje Matějka.

Co pro domažlické turisty znamená výpadek těchto peněz?

„Znamená to pro nás hodně, ale vzhledem k tomu, že příští rok neplánujeme žádnou velkou opravu, přežijeme to," odpověděl Deníku předseda KČT Domažlice.

„Dohoda o splátkovém kalendáři byla podepsána a my její podmínky dodržujeme. A proč vznikla: překvapila nás výše nutných nákladů, se kterými jsme nepočítali. A také jsme předpokládali vyšší zájem návštěvníků Čerchova o možnost poskytovaných služeb. Za tuto letní sezonu jsme na Čerchově uskutečnili pravděpodobně nejvyšší počet akcí, který byl kdy na rozhledně pořádán – například vítání prázdnin s koňmi, sraz maluchů, díky kterému je Čerchov zapsán v knize rekordů. Na rozhledně byli i medvědi pana Chaloupka, byla tam i miss Dívka Šumavy a tak dále. Měli jsme připraveny i další akce například Voříškiádu se Zdeňkem Srstkou nebo Vaření Sváti Kuřátka s Josefem Dvořákem, ale právě pro malý zájem návštěvníků a vysoké náklady jsme od těchto akcí upustili," vyjádřila se Deníku Blanka Schröpferová.

Turisté podle sdělení předsedy budou hledat nájemce jiného. „I pokud by se vše vyvíjelo kladně a nedošlo k tomuto problému, na Čerchově bychom další, tedy letošní sezonu, nepokračovali, protože nám to nedovolují časové možnosti kvůli další naší činnosti. Jsme rádi, že jsme časově zvládli tuto sezonu a rozhodně nechceme opakovat stejnou zběsilou honičku s časem, kdy nám na spánek zbývaly tři hodiny denně," uvedla v písemném vyjádření pro Deník loňská nájemkyně.

Bohužel ve hře jsou ještě další náklady z Čerchova, které turisté musí zaplatit.

„Zatím nám nebyla vyúčtována elektřina, nemáme fakturu od elektráren, tu také bude muset uhradit, dále i vodu. Zaplacení obojího je ošetřeno ve smlouvě," uvedl Matějka a připustil, že počet návštěvníků na Čerchově byl loni o 2000 menší než v roce 2012, neboť v pondělí byl uzavírací den. Turisté by proto od příštího nájemce chtěli, aby byl přítomen na vrcholu denně.