Sbor dobrovolných hasičů Tlumačovští se umístil na druhém místě soutěže západočeských sborů dobrovolných hasičů Dobráci roku.

Soutěž Dobráci roku probíhala od září 2015 do května 2016. O prvenství, které slibovalo veselici pro celou obec plnou hudby, grilovaného masa, piva za 100 tisíc korun a hasičské vybavení za stovky tisíc korun, se ucházelo celkem 40 sborů dobrovolných hasičů.

Pro tlumačovské hasiče hlasovalo 3 088 hlasů, což jim vyneslo druhé místo v soutěži.
„S druhým místem jsme nadmíru spokojeni. Nečekali jsme, že pro nás bude hlasovat tolik lidí. Všem proto moc děkujeme. To, že jsme se umístili v soutěži takhle vysoko, bereme jako odměnu za celoroční práci, kterou pro sbor děláme," řekl starosta tlumačovských hasičů Václav Sladký.

Druhé místo v soutěži Tlumačovským vyneslo 10 sudů piva a 150 steaků. Žádný velký večírek ale hasiči neplánují.

„Uděláme si jen malé posezení, ale většinu masa a piva protočíme na našich akcích, abychom vydělali nějaké peníze, protože ty sbor potřebuje pořád. Musíme koupit našim mladým hasičům nové dresy, protože z těch starých nám už vyrostli," dodal Sladký.

Z našeho regionu se kromě Tlumačova do soutěže přihlásilo šest hasičských sborů, a to Tlumačov, Poděvousy, Horšovský Týn, Kout na Šumavě, Oplotec a Nová Ves-Vítovky.