Letos soupeřili o hlasy voličů lidé zapsaní na kandidátkách ČSSD, KDU-ČSL, Pro Tlumačov I, Pro Tlumačov II a Hasiči Tlumačov.

„Volby dopadly, jak dopadly. Všechny volby, které jsou dělané tímto stylem, nejsou podle mne dobré kvůli preferencím podle umístění na kandidátce," odpověděl na otázku ohledně výsledku voleb starosta Jaroslav Konop, který už nekandidoval.

Jednoznačně nejvíce hlasů, přesně 145 z 261 možných, obdržel v lídr kandidátky Pro Tlumačov I.

„Ani jsem to nečekal, protože jsem velkou důvěru lidí získal už při minulých volbách. Důvěra voličů mne samozřejmě velmi těší, udělali mi radost," reagoval na dotaz Deníku nejúspěšnější tlumačovský kandidát Miroslav Kabourek, který získal nejvyšší počet hlasů také před čtyřmi lety.

Ze stejné kandidátky se dostal do zastupitelstva ještě Milan Polák, pokud by se spojili se dvěma kandidáty ´Hasiči´, měli by v sedmičlenném zastupitelstvu nadpoloviční většinu, tedy čtyři hlasy. Už spolu vyjednávali?

„Zatím jsme nic neřešili, starosta připravuje ustavující schůzi, jejíž termín nám oznámí 29. října. Pak budeme chytřejší," říká Kabourek.

Zajímalo nás, zda by byl – s ohledem na volební výsledek – ochoten nahradit ve funkci odcházejícího starostu.

„To je příliš brzká otázka. Je to podle mne věc názoru a rozhodnutí nově zvoleného zastupitelstva," odpověděl Kabourek.

Zmínění Hasiči Tlumačov mají nyní v orgánu obce dva zástupce. „Myslím si, že oproti předešlým volbám je to úspěch, počítali jsme s jedním," říká lídr Josef Kuneš.

Hasiči jsou v Tlumačově druhé nejúspěšnější volební uskupení, budou si nárokovat nějaký post?

„Chtěli bychom se pokusit, jestli nám projde návrh na získání funkce místostarosty," odpověděl Kuneš.

Dlouhá léta působí v zastupitelstvu jako místostarosta Josef Hruška. Při volbách obdržel jako lídr kandidátky KDU – ČSL druhý nejvyšší počet hlasů. Mrzí ho, že byl z této kandidátky zvolen jen on?

„Bylo pět kandidátek, a tak jsem předpokládal, že to bude při volbách těžké a hodně bude záležet na voličích, jak se rozhodnou," uvedl Deníku Hruška. Také on potvrdil, že to, kdo nahradí ve funkci starosty J. Konopa, se rozhodne až při ustavující schůzi.

Zvolení zastupitelé

Pro Tlumačov I: Kabourek Miroslav 145 hlasů, Polák Milan 101

Hasiči Tlumačov: Kuneš Josef 92, Marešová Jana 81

Pro Tlumačov II: März Václav 83

KDU-ČSL: Hruška Josef 137

ČSSD: Sladký Václav 74

Pohled na Tlumačov z kopce Přední Vrchovo nad Mrákovem.