„Původně jsme bývali občanské sdružení, nyní je UCHO oficiálně vedeno jako spolek a řádně zapsáno ve spolkovém rejstříku vedeném Krajským soudem v Plzni," připomíná na úvod změnu předsedkyně Lenka Ticháčková.

Staré brýle pro Afriku sbírá spolek UCHO hned na několika místech. „U nás v novém domažlickém penzionu máme krabici, kam nepotřebné dioptrické a sluneční brýle odevzdávat. Za čtrnáct dní až tři neděle jich je taška," říká členka spolku Hana Hrušková.

„Do konce března jsme sesbírali asi 120 brýlí, a to v místní prodejně a v penzionu. Nově máme sběrné místo v domažlické knihovně. Počítáme, že v dohledné době uděláme mezisčítání a na místech sběru uvedeme informace, kolik se vybralo," říká místopředsedkyně Marie Homolková.

V současné době brýle utěšeně přibývají.

„Úplně poslední součty nemám, ale už máme sesbíráno kolem 160 kusů brýlí. Lidé nosí jak sluneční, tak i dioptrické. Někdy je odevzdáno více jedněch, jindy druhých, ale řekla bych, že poměr je přibližně vyrovnaný. Nyní máme už tři sběrná místa a ozvala se mi paní z Horšovského Týna, zda by mohli udělat sběrné místo i tam. Zatím nevím, jestli se to podařilo," popisuje Ticháčková.

Zajímalo nás, dokdy ještě hodlají sluneční a dioptrické brýle shromažďovat.

„Sbírka trvá pořád a ani neuvažujeme, že bychom ji ukončili. Paní z česko-slovenského neziskového občanského sdružení International Humanity, které sbírku pořádá, mi řekla: ´Než obrýlíme Malawi, bude to nějaký čas trvat.´ A co víc, není jen tato země, Afrika je velká," připomíná předsedkyně Univerzální chodské organizace, spolku žen, jimž není zatěžko pomáhat neznámým lidem daleko za hranicemi.