Téměř stopadesátičlennou základnu má největší spolek v obci – Sbor dobrovolných hasičů Tlumačov. Ta přesně čítá 97 mužů, 22 žen a 27 dětí do 15 let.

Počátky sboru sahají do roku 1890, kdy se 2. listopadu v tehdejším hostinci U Hrnčířů sešli zástupci obce spolu s občany a byl ustanoven hasičský sbor. V jeho čele stál až do roku 1925 Matěj Jírovec.

Sbor se v současnosti může pochlubit nejen širokou základnou, ale zejména tím, že dokáže dát dohromady soutěžní týmy hned v několika kategoriích. Co se týče pořadatelství, má za sebou patnáct ročníků soutěže v požárním sportu mužů O putovní pohár ekonoma SDH a dva ročníky ženské soutěže O putovní pohár senátora Jana Látky.

„Práce sboru je pestrá a jsem moc rád, že se podařilo k hasičině přilákat děti. Těší mě, že obec přestěhovala ze zbrojnice na úřad knihovnu a uprázdnily se prostory, které mohou využívat mladí hasiči. Zbývá jen dořešit sociální zařízení," říká starosta SDH Václav Sladký.

Tlumačovští jsou velice aktivní, a to i na poli kulturním.

„Kulturní akce, které pořádáme, jsou jakýsi bonus. Pomáhají nám vydělávat peníze, které můžeme zpětně použít na činnost sboru. Názory na jejich pořádání se různí, ale faktem je, že nás čeká 21. června v našem AMFI již osmý Tlumačovský dechovkový festival. Nabídka tanečních zábav je také velmi pestrá. Již tento týden, o Velikonoční neděli, to bude v Kulturním domě v Mrákově zábava s Extra Bandem revival a hostem Radkem Zíkou. Na 18. dubna jsme pozvali kapelu Sifon a 9. května s námi oslaví 45 let skupina Benefit. 6. června zahájíme zábavy v AMFI se skupinou Odyssea rock – clasic," zmiňuje nejbližší kulturní akce starosta SDH.

„Do konce tohoto roku jsme naplánovali ještě dalších devět tanečních zábav a jeden koncert. Od 1. dubna jsou v předprodeji například v MKS Domažlice a MKZ Horšovský Týn vstupenky na koncert Michala Davida a jeho skupiny, který plánujeme na 4. září do Letního kina v Domažlicích. Při této příležitosti bych chtěl poděkovat všem návštěvníkům našich akcí za to, že účastí na nich pomáhají našemu sboru," zakončil starosta SDH Tlumačov Sladký.