Prach, horko, nekonečné hodiny v lánech obilí a věčné obavy z deště provázejí kombajnisty o žních. To, že za volantem kombajnu nemůže sedět žádná ´slečinka´, ale pořádný chlap, který si musí umět poradit jak s terénem, tak i s několikatunovým strojem, poodhalil nám laikům seriál Jaroslava Dietla Plechová kavalerie.

Dnes můžeme na polích vidět moderní klimatizované a plně automatizované kombajny, které mají elektronické ukazatele vlhkosti, výnosu obilí a jsou i mnohem méně poruchové, ale také ty ´seriálové´, přesněji řečeno E–512 a E–514, které byly vyrobené v osmdesátých letech minulého století.

Přesně s těmito stroji pracují i kombajnisté Zemědělské společnosti a. s. Čerchov v Klenčí pod Čerchovem. Jsou zde tři z nichž pouze jeden má k dispozici o něco novější typ kombajnu New Holand TX 36, který byl vyroben před sedmnácti lety.

Za volantem tohoto kolosu už deset let sedí Jan Nechoďdomů a jak sám říká, vymoženost, kterou je právě klimatizace, raději nepoužívá. „V kabině kombajnu je padesát až šedesát stupňů. Než klimatizaci, pustím si raději jen ventilátor, protože je hrozný šok, když musíte při jakémkoliv zádrhelu vylézt ven, kde je vedro.“

Kombajnisté této společnosti musí za měsíc a půl posekat 800 hektarů polí. Největší obavy mají z deště a nic příjemného není ani porucha. „Když se mašina na poli porouchá a je rozžhavená, není nic příjemného ani snadného ji opravit, ale i s tím se musíme umět poprat,“ říká Nechoďdomů.

To, že se léto v těchto dnech znovu vrátilo, je pro kombajnisty opravdovým darem z nebes. Klenečským zbývá ještě sklidit 300 hektarů. Kombajny, se kterými pracují mají rychlost půl hektaru za hodinu a spotřebu 10 až 15 litrů nafty na hektar. Násypka je na 12 q obilí a musí se vyprazdňovat každých deset minut. Vysypání trvá pět minut.

Novější typy kombajnů mají sice o něco vyšší spotřebu 15 až 20 litrů nafty, ale jejich pracovní rychlost je dva hektary za hodinu a mohou sekat delší dobu, protože násypka pojme až 80 q obilí a její vyprázdnění je také pětiminutové.

Pracovní den kombajnistů začíná v 7 hodin ráno. Do 11. hodiny musejí mít připravené a vyčištěné kombajny a pak až třeba do půlnoci, pokud je zrno suché, sekají. Musejí kontrolovat řádky slámy za kombajnem, vyfoukávat slámu a kontrolovat ztráty.

A jak je to se svahem, který tak zamotal hlavu seriálovým kombajnistům? „Zdejší pole za ta léta už dobře známe. Když sekáme kopec a vidíme, že se tam těžko vyjede, musíme se obrátit tak, abychom ho dokázali sklidit,“ dodal Nechoďdomů.