Sucho nadělalo v lesích na Domažlicku obrovské škody. Nyní je ohrožuje i kůrovec.
„Máme ztráty na nově vysázených porostech, ale sucho bylo tak obrovské, že zaschly i dospělé stromy. Škody sice ještě nejsou vyčíslené, protože stále ještě nacházíme uschlé stromy, ale mohu říci, že zaschly tisíce kubíků lesa," uvedl ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda.

Ani zima, která byla skoupá na sníh, přírodě příliš nepomohla.
Jen díky srážkám, které spadly koncem února a začátkem března, se stačila alespoň doplnit voda ve studánkách a obnovit prameny pro Waldmünchen.

Veškeré zdroje vody v lesích totiž byly na konci loňského roku zcela vyschlé, a to včetně České studánky.
„Sucho bylo vloni opravdu katastrofální. Od ledna do konce října spadlo v našem regionu pouhých 419 milimetrů srážek, přičemž průměr bývá 530. Naposledy bylo takové v roce 2003. Průběh letošní zimy nebyl zrovna ideální a deficit vody v půdě stále trvá. Jestli to takhle půjde dál, budeme nuceni místo smrků vysazovat více melioračních a zpevňujících dřevin, jako jsou jedle, duby a buky. Jejich pěstování je ale finančně mnohem náročnější. Musí být vysazeny do oplocenek, aby byly chráněny před zvěří," pokračuje Benda.

Vyschlé lesy ohrožuje další pohroma a tou je kůrovec.
„Lesní porosty jsou oslabené a už nyní je u nás zvýšený výskyt kůrovce, hlavně v nižší nadmořské výšce, například v oblasti Domažlic, Pasečnice a Babylonu. Pokud bude opět suchý a teplý rok, jako byl vloni, bude to znamenat pro lesy katastrofu. Jen pro zajímavost, vloni bylo celorepublikově napadeno kůrovcem milion kubíků. Letos odborníci předpokládají škody na třech až čtyřech milionech kubíků," dodal Benda s tím, že množství kůrovcem napadených stromů bude obrovské i u nás.