VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti musí zvládnout i pravou zabijačku

HORŠOVSKÝ TÝN - Tradiční české zabijačkové speciality se v Horšovském Týně učili připravovat budoucí kuchaři

5.3.2009
SDÍLEJ:

Zabijačkové speciality se učili připravovat budoucí kuchaři z SOŠ a SOU v Horšovském Týně. Foto: DENÍK/ Zdeňka Lochmanová

Jitrnicemi, tlačenkou a dalšími zabijačkovými pochoutkami voněla včera celý den cvičná kuchyně Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Horšovském Týně. Budoucí kuchaři se v budově v Nádražní ulici učili připravovat tradiční českou zabijačku.

„Vepřové hody jsou jedním z témat závěrečných zkoušek, a tak už se několik let učí naši žáci připravit zabijačku,“ uvedla učitelka odborného výcviku Jana švachová, která s kolegyní Romanou Koutskou nad šestnácti učni – budoucími kuchaři dohlížela.

„Ve škole už předem probrali teoretické záležitosti a kromě zabíjení prasete tu musí zvládnout vše ostatní. Budeme dělat jitrnice, jelita, světlou tlačenku a zabijačkovou polévku,“ vysvětlila Švachová a pokračovala: „Nechali jsme přivézt zabité, očištěné asi 120 kilogramů těžké prase i s vnitřnostmi. Mělo by to stačit tak na stovku jitrnic, pětačtyřicet menších tlačenek, šedesát jelit a asi pětadvacet litrů polévky. To všechno si zaměstnanci školy objednali.“

Na zpracování více než metrákového čuníka měli žáci běžný sedmihodinový výukový den. „Už v úterý si předem uvařili kroupy a nachystali jsme si koření: pepř, majoránku, bobkový list, nové koření, česnek a cibuli. Myslím, že se na zabijačku snad všichni těšili, je to přeci jen trochu něco jiného,“ poznamenala Švachová.

„Za ta léta vidíme, jak je to pro děti přínosné. U závěrečných zkoušek je pak hodně znát, že si to zkusili. Jsme moc rádi, že to jde, některé školy ani nemají možnost vepřové hody dělat,“ dodala Koutská.

Autor: Zdeňka Lochmanová

5.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Muzejní noc v Chodském hradu
9

FOTO: Muzejní noc v Chodském hradu

Dům Donalda Trumpa

Tady strávil mládí Donald Trump

FOTO: Draženovskou pouť slavili tři dny

Draženov – Tři dny slavili pouť Draženovští a jejich hosté. Už v pátek večer se sešli v restauraci při posezení s Josefem Vondrašem.

V Holýšově začne rekonstrukce a zateplení mateřské školy

Holýšov – Začátek června znamená začátek dlouho připravované rekonstrukce budovy mateřské školy v Luční ulici v Holýšově.

Žáci předvedli své taneční umění

Domažlice – V Městském kulturním středisku v Domažlicích se ve čtvrtek odpoledne konala hned čtyři představení Taneční akademie Venduly Brettschneiderové (dvě uzavřená dopolední představení pro školy a dvě odpolední pro veřejnost).

Z pátého místa na MS je Vytiska nadšený

Sušice – Obdivuhodný výkon předvedl strongman Jiří Vytiska ze Sušice na mistrovství světa v Log Liftu Strongman Champions League a overhead disciplínách v Litvě. Přivezl páté místo a stal se zatím jediným Čechem, který se této soutěže zúčastnil.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies