Kozinova lípa, která roste na vrchu Hrádek u Újezdu, se v pátek dočkala odborného ošetření.

Újezdští přitom za ošetření nemuseli nic platit, neboť dvacet tři metry vysoká lípa srdčitá byla vybrána pro projekt Zdravé stromy pro zítřek.
Kozinovu lípu vysadila 21. července 1935 místní skupina rolnického dorostu k památce 240. výročí popravy Jana Sladkého Koziny a 40. výročí odhalení jeho pomníku na vrchu Hrádek. Cenová hodnota stromu se v současnosti odhaduje na více než 623 tisíc korun.

Zdravotní stav lípy je zhoršený a její stabilita mírně narušená. Proto ji obec do projektu Zdravé stromy pro zítřek přihlásila.
„Moc nás potěšilo, že byla naše lípa vybrána," pochvaluje si starosta Újezda Václav Kalčík. Na projekt jsme narazili náhodou, když jsme hledali firmu, která by lípu ošetřila. Když foukal vítr, padaly z ní občas větve a měli jsme obavy, aby někoho nezranily," podotýká.

Zhodnocení stavu stromu na podzim provedli odborníci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci se studenty a doporučili další postup.
Kdyby obec musela ošetření platit, vyšlo by ji řádově na desetitisíce.

Do ošetření stromu se pustil certifikovaný Evropský arborista Roman Šimůnek společně s kolegou, regionálním certifikovaným stromolezcem Tomášem Hupačem.

Šetrnou stromolezeckou technikou odstranili suché, prasklé a zlomené větve a v koruně nainstalovali také bezpečnostní vazbu, aby strom stabilizovali.

„Kromě zdravotního řezu, jak ukládal projekt, jsme udělali i lokální redukci jedné kosterní větve. Ošetření této krásné lípy trvalo asi šest hodin. Vždy záleží na koruně stromu a také na tom, jaký řez se provádí. Práce na tomto stromě byla pro nás za odměnu," řekl Roman Šimůnek.


Projekt ukázkového ošetřování stromů již šestým rokem pořádají nadace Partnerství, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Mendelova univerzita v Brně za finanční podpory Lesů ČR.

„V letošním ročníku se nám z celé republiky sešlo 44 žádostí o sponzorské ošetření stromu. Vybraných 21 stromů bezplatně ošetří 35 arboristů, kterým za jejich dobrovolnictví děkujeme," říká koordinátorka projektu Hana Zuchnická z nadace Partnerství.