„Už jsme odchytávali například berana, kozla, celou řadu užovek a výjimkou není ani exotické ptactvo," zmínila mluvčí domažlických strážníků Věra Říhová.

Psi, u nichž není znám majitel, jsou umístěni do záchytných kotců na Valše, kde je jim poskytnuta potřebná veterinární i chovatelská péče. „S volně pobíhajícími psy se setkáváme na území města denně. Mnohé notorické útěkáře dobře známe a v případě jejich odchytu kontaktujeme přímo majitele," říká mluvčí domažlické městské policie Věra Říhová.

Majiteli každého odchyceného zvířete je při jeho předávání udělena pokuta za porušení městské obecně závazné vyhlášky.

„Ta zakazuje volné pobíhání psů či jiných zvířat na vymezených veřejných prostranstvích. Pes se na území města nesmí nikdy pohybovat bez doprovodu majitele či jiné osoby a povinností této osoby je vést psa vždy na vodítku. Kromě povinnosti vedení psa na vodítku, příp. nasazení náhubku psům služebních a bojových plemen, je osoba vedoucí psa dále povinna zajistit úklid veřejného prostranství od případných exkrementů," shrnula Říhová.

„Volně pobíhající pes může na někoho skočit, tím ho zranit, pokousat nebo se může připlést pod auto, a způsobit tak dopravní nehodu," popsala rizika Říhová a pokračovala: „Právě z těchto důvodu strážníci přistupují k blokovým pokutám jakožto výchovným opatřením. Horní hranice blokové pokuty je zákonem stanovena až do výše 5 tisíc korun." 

Strážníci Městské policie Domažlice jsou k odchytu psů odborně vyškoleni a používají celou řadu ochranných pomůcek, mezi které patří zejména ochranné odchytové rukavice, odchytová tyč, odchytová síť, odchytový box a velký transportní box. Ve výbavě obou služebních vozů strážníků jsou i dezinfekční prostředky.

Po odchytu je pes umístěn do záchytných kotců na Valše, které slouží pouze pro dočasné umístění psů odchycených ve správním obvodu města. „V případě, že se majitel odchyceného psa strážníkům ozve a požádá o vydání zvířete, jsou strážníci při jeho předání po majiteli oprávněni požadovat potvrzení o zaplaceném místním poplatku," upozornila Říhová.

Průběh každého odchytu je detailně zanesen do záznamů městské policie, včetně informace o použitých odchytových pomůckách. Součástí záznamů jsou rovněž informace o psu (rasa, pohlaví, barva, přibližný věk zvířete, zvláštní znaky). Každý pes je následně vyfotografován a snímek je se základními informacemi umístěn na web městské policie, kde jsou veškeré informace denně aktualizovány.