Vyhlášení ankety, která od jara až do konce letošního září hledala strom s nejsilnějším příběhem, tentokrát z řad „Stromy svobody“, se v minulém týdnu uskutečnilo v rámci festivalu EKOFILM v prostorách Hvězdárny a planetária Brno.

Mezi zúčastněnými zástupci měst a obcí nechyběl ani kdyňský starosta Jan Löffelmann, který se na slavnostní vyhlášení ankety do Brna vypravil společně s tajemnicí kdyňského úřadu Dagmar Bauerovou.

Z celkových 1322 nominovaných stromů jich pouze dvanáct postoupilo do finále a byla mezi nimi také kdyňská „strážkyně padlých“.

Titul Strom roku již podruhé zamířil do Velkých Opatovic. Zdejší „Zádvorská lepa“ se o něj zasloužila svými 26 242 hlasy! „Lípa svobody u pomníků“ si však ve finále nevedla vůbec špatně; ve výsledku totiž obsadila celkově pátou příčku s 2 760 hlasy.

V letošním ročníku ankety Strom roku 2018 se podařilo získat částku 2 576 571 Kč. Dle počtu získaných hlasů obdrží každý z finalistů určitou částku, která bude vhodným způsobem využita.

„Získané finanční prostředky použijeme na údržbu lip, které se nacházejí na kdyňském náměstí,“ prozrazuje kdyňský starosta Jan Löffelmann.

Ilustrační foto.
Americká auta přijedou o víkendu do Holýšova