Vavříny sklízeli při dvou hasičských kláních muži ze Štítar. To první se uskutečnilo předposlední srpnovou sobotu v Újezdě Svatého Kříže jako memoriál Františka Kühna, při druhém se 30. srpna bojovalo v Bělé nad Radbuzou při požárních útocích O pohár starosty města.

Memoriál Františka Kühna v Újezdě Svatého Kříže

„V první části absolvovala družstva ´nepožární´ štafetu, při které je čekalo proskakování pneumatik, skákání v pytli, překonání balíků slámy, plazení, pití mléka, slalom a nesení břemene na nosítkách. Po celou dobu museli být členové družstva k sobě spojeni provazem, který měli připevněný na opasku. Letošním překvapením štafety bylo různobarevné mléko v opravdu sytých odstínech. Druhou částí závodu byl klasický požární útok," uvedla Deníku Marcela Bartoníčková, která jako bělská knihovnice zaznamenává dění na Bělsku.

Soutěže se zúčastnilo devět týmů mužů, dále družstvo žen, smíšené družstvo a po dvou kolektivech veteránů a dětí.

„Muži a ženy absolvovali ´nepožární´ štafetu a dva požární útoky, do celkového součtu se započítával čas štafety a lepší čas útoku. Veteráni museli zvládnout jeden požární útok. Děti čekala štafeta, při níž nesly na nosítkách malé dítě, a jeden požární útok, a to bez vyhlašování pořadí," upřesnila.

Zcela zvlášť byla v Újezdě Svatého Kříže vyhodnocena ´nepožární´ štafeta. V ní si nejlépe vedli muži ze Štítar před dvěma týmy kolegů z Vidic B (2.) a A (3.). V požárním útoku si opět nejlépe vedli Štítarští, druhý skončil tým Vidice A a třetí domácí tým mladších hasičů. V kategorii veteránů zvítězili místní před družstvem z Bělé. Horšovskotýnské děti porazily Hostouňské.

„Všechna družstva soutěžící při Memoriálu Františka Kühna dostala diplom, první tři družstva ve štafetě medaile, vítězové samozřejmě poháry. Děti dostaly sladké medaile a každé družstvo navíc společenskou hru. Veteráni si vysloužili společnou bednu ´starostovského´ rumu od našeho pana starosty Libora Picky," vypočítává Bartoníčková.

Raritou v bělském kolektivu veteránů, která se na soutěžích jen tak nevidí, byl pan Josef Kurc z bělské místní části Čečín.

„Jako nejstarší účastník soutěže obdržel zvláštní cenu, neboť je mu už 82 let," podotkla.

O pohár starosty Bělé nad Radbuzou

Jen týden po hasičích z Kříže uspořádali soutěž v požárním útoku Bělští.

V sobotu 30. srpna se uskutečnil již čtvrtý ročník soutěže O pohár starosty města.

„Soutěžilo osm týmů mužů a tři kolektivy žen. Družstva absolvovala klasický požární útok, jenže muži ho měli ztížený tím, že ho museli absolvovat s dýchacími přístroji o váze 7 kg na zádech. Děti z Bělé nad Radbuzou a Horšovského Týna i bělští veteráni měli za úkol předvést vždy jeden požární útok, muži a ženy absolvovali po dvou útocích, přičemž do výsledků se jim započítával rychlejší z časů," popisuje Bartoníčková.

„I tentokrát zvítězili zástupci Štítar před domácím celkem Bělá nad Radbuzou A. Třetí skončili hasiči s Bělska, kteří startovali jako Spolek přátel hasičů A. Výbornou kondicí se pochlubily i štítarské ženy, které svoji kategorii ovládly před domácím týmem Bělé a zástupkyněmi Vidic," rekapituluje bělskou soutěž Bartoníčková.
Děti za svůj výkon v Bělé obdržely dort a neobvyklou cenu dostaly domácí týmy hasičů.

„Obě družstva bělských mužů podaroval starosta Libor Picka stavebnicí hasičského auta, aby se hasiči mohli na příští soutěž připravit opravdu po všech stránkách," přidala zajímavost Bartoníčková a dodala, že soutěže v Kříži i v Bělé byly zakončeny posezením ve stanu s hudbou.