S blížícím se jarem nedočkavě vyhlížejí nejen Staňkovští začátek stavby vytouženého silničního obchvatu města.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce stavbu zahájit v dubnu, přestože se jedna z firem odvolala proti výběrovému řízení na dodavatele stavby.

Investor totiž musel dva z dvanácti uchazečů odmítnout kvůli příliš nízké nabídkové ceně. Projektanti spočítali cenu obchvatu na 275 milionů korun. Jeden z uchazečů nabídl, že obchvat postaví za polovinu této ceny, druhý navrhl 55 procent. ŘSD by přitom bylo ochotno akceptovat částku kolem 60 procent z původní ceny.

Jedna z firem odmítnutí přijala, druhá se však proti rozhodnutí odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) . Ten by mohl celý tendr zrušit, ředitel ŘSD Plzeň Zdeněk Kuťák to však nevidí jako pravděpodobné.

„Odeslali jsme jim veškeré podklady k soutěži. Šetření ÚOHS může to znamenat další zdržení, ale můj osobní odhad je, že nijak výrazné nebude. Počínání výběrové komise bylo transparentní a věřím, že v dubnu se stavbou obchvatu začneme," domnívá se Kuťák.

Vítěznou firmou by se tak stala třetí v pořadí cenových nabídek, která navrhla, že obchvat vybuduje za 59,5 procenta ceny (165 milionů korun).

ŘSD již vyhlásilo výběrová řízení na technický dozor pro silnici a plánované mosty, koordinátora i archeologický průzkum. Zdeněk Kuťák doufá, že ÚOHS rozhodne rychle. „Za tři neděle už budeme chytřejší," dodává.

Staňkov trpí nadměrnou nákladní dopravou, hlukem, prašností a otřesy a po obchvatu města touží obyvatelé a řidiči již několik desítek let.

Obchvat bude dlouhý přibližně tři kilometry a povede ve směru od Plzně po pravé straně stávající silnice. Začne v polovině cesty mezi Staňkovem a Ohučovem a severozápadně obejde Staňkov ve vzdálenosti 300 metrů od jeho okraje. Znovu se připojí na silnici mezi Staňkovem a Vránovem. Součástí budou i dva mosty, které budou křížit silnice na Puclice a Čečovice.

Po novém obchvatu by se řidiči mohli projíždět už v druhé polovině příštího roku.