Složitější, než bývá jinde, byla ve středu v podvečer na ustavujícím zasedání volba hlavních představitelů Městyse Klenčí. Důvod, proč tomu tak bylo, lze spatřovat i v tom, že do patnáčtičlenného zastupitelstva vyslaly hlasy voličů zástupce ze šesti kandidátek.

Po složení nezbytného slibu noví zastupitelé, jichž se z toho minulého ´zachovalo´ sedm, rozhodovali o tom, kdo bude po Karlu Smutném, který již nekandidoval, novou ´hlavou´ městyse.

Volba starosty

V Klenčí neprošla hlasováním tajná volba, proto se starosta volil veřejně. Na starostu byl zastupiteli navržen 36letý státní zaměstnanec Karel Hula, který při komunálních volbách obdržel od občanů 179 hlasů.

Dále byl navržen vítěz klenečských voleb, jenž od voličů obdržel nejvyšší počet hlasů ze všech kandidujících, a to projektový inženýr, 28letý Ing. et Ing. Jan Bozděch Ph.D. Hlasy mu dalo ve volbách 239 občanů Klenčí.

Jako třetí byl na starostu navržen administrativní pracovník, 38letý Ing. Bc. Jan Drbal, jenž získal při volbách podporu 183 voličů.

Bohužel žádný z trojice nezískal od kolegů ze zastupitelstva potřebný počet hlasů. Hulu volilo 7 kolegů, proti bylo 8. Bozděch obdržel 6 hlasů, stejný počet byl proti a 2 zastupitelé se zdrželi hlasování. Poslední z trojice obdržel 2 hlasy, proti zvedlo ruku 9 zastupitelů a 4 se zdrželi.

Řešení této situace navrhl dosavadní místostarosta Lubomír Kulík a jeho návrh, aby dva s nejvyšším počtem hlasů postoupili do II. kola volby, byl schválen.

Druhá volba starosty

Opět se hlasovalo o tom, zda i tato druhá volba proběhne tajně, či veřejně – pro veřejnou bylo deset zastupitelů.

Ti ve II. kole volby starosty udělili Karlu Hulovi 7 hlasů, 6 zastupitelů bylo proti a hlasování se zdrželi se dva.

Druhý kandidát Jan Bozděch získal od kolegů zastupitelů potřebnou podporu 8 hlasů, proti zvedlo ruku 5 a zdrželi se i tentokrát dva volení zástupci občanů.

Svému následovníkovi poblahopřál a předal mu vedení jednání Karel Smutný.

Zdroj: Youtube

Volba místostarosty

V případě místostarostů opět zvítězila veřejná volba. Navrženi byli Karel Hula, Vlastimil Jankovský a Jan Drbal. Prvně jmenovaný obdržel při volbě deset hlasů z patnácti možných a stal se místostarostou.

Volba radních

Vůbec poprvé v novodobých dějinách se v Klenčí volili členové rady, a to na základě usnesení, které letos v létě přijalo zastupitelstvo. Vzhledem k tomu, že se usneslo na pětičlenné radě, v níž mají automaticky posty starosta a místostarosta, bylo nutné dovolit do tohoto orgánu obce 3 členy.

Tentokrát padlo na možné členy rady šest návrhů. Ale i přes tento bohatý výběr byli v prvním kole volby zvoleni pouze dva. Navržený Jiří Hnyk obdržel 8 hlasů, hlasování se zdrželo 7 zastupitelů.

Pro Vlastimila Jankovského hlasovalo 5 zastupitelů, deset se zdrželo.

Jan Drbal obdržel 6 hlasů ve svůj prospěch, jeden proti a zbytek zastupitelů se zdržel hlasování.

Pro zvolení Lubomíra Kulíka byli všichni zastupitelé.

Sedm hlasů pro a 8 ani pro, ani proti – to byl výsledek volby Františka Čipery za člena rady.

Neúspěšně vypadl z volby radních i Zdeněk Mareš (1 pro, 1 proti, 13 zdrželo hlasování).

Na základě uvedeného byli do rady zvoleni Hnyk a Kulík.

Posléze byl na radního nominován a zvolen Karel Heindl, pro nějž zvedlo ruku 13 zastupitelů a 2 se zdrželi.

Heindl byl dále zvolen za předsedu finančního výboru, zastupitel Čipera pak jako předseda výboru finančního, oba zvoleni shodně 14 hlasy.