Město by se mělo ocitnout pod dohledem přibližně dvacítky kamer.

„V dnešní době je to jeden z mála nástrojů, který může pomoci zajistit veřejný pořádek ve městě,“ uvedl k pořízení kamer starosta Staňkova Alexandr Horák.

Kamery by ve městě měly hlídat například náměstí T. G. Masaryka, okolí staňkovského kostela, okolí základní školy a mateřské školy, hřiště a další místa, která Staňkovští považují za nutné mít pod dohledem.

„Chceme, aby nám kamery pomohly řešit potíže s problémovými skupinami lidí ve městě. Bude díky nim možné odhalit pachatele trestných činů a věříme, že budou i lidi odrazovat od toho, aby se něčeho špatného dopouštěli – například se nám stává i to, že se ve Staňkově ztrácejí i květiny z výsadby,“ dodal starosta s tím, že příslušníci státní i městské policie si budou moci vyžádat záznamy z kamer i čtrnáct dní staré.

Některé z kamer by měly být ve městě rozmístěny již letos, zbytek na jaře. Instalace kamerového systému by měla být dokončena do poloviny příštího roku.

Pořízení kamerového systému by mělo vyjít na přibližně 1 milion 450 tisíc korun, z toho částku 940 tisíc korun získalo Město Staňkov od Plzeňského kraje.

Obyvatel Staňkova Zdeněk Fischer zavedení kamerového systému vítá.

„Myslím si, že je to jedině dobře. Jsou tu tu opilci, partičky, co řvou a jsou i docela agresivní a občas je to tu docela o strach. Ze zákazu popíjení alkoholu na veřejnosti si moc nedělají, policisté tady zas tak často nejsou a když už ano, nejsem si jistý, co vlastně mohou dělat. Tak snad kamery pomůžou k tomu, aby byl jasný důkaz, kdo způsobil nějaký zločin a bude si možno na takové lidi pak došlápnou,“ uvedl senior.

Pouťový festival v Poběžovicích
Poběžovičtí slavili pouť ve velkém stylu