Vedení města nyní vypisuje soutěž na zhotovitele stavby, na jaře roku 2017 by se mohlo začít s pracemi.

Obyvatelé Staňkova se budou muset obrnit trpělivostí a být shovívaví, budování kanalizace by postupně po jednotlivých, přibližně třicetimilionových etapách mělo trvat až do roku 2020.

„Z toho samozřejmě moc radost nemám," říká Markéta Kotarová ze Staňkova. „Hlavně doufám, že se my, co tady bydlíme, budeme moct vymotat svými vlastními auty do práce," obává se. „Ale chápu, že když se chce něco postavit, je prostě nepořádek," dodává.

„Bude to náročné," přiznává starosta města Alexandr Horák. „Kromě budování kanalizace je na příští rok naplánován i průtah Staňkova, takže budeme muset vyřešit jak přesměrovat dopravu do menších uliček," vysvětluje. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje ještě navíc plánuje na příští rok rekonstrukci silničního mostu přes Radbuzu, takže i ten by mohl být na několik měsíců uzavřen. V tom případě by osobní automobily mohly jezdit přes novou lávku, která právě vzniká o kus dále.

Stošedesátimilionová dotace pokryje přes 60 procent nákladů na kanalizaci, zbývající peníze bude muset dodat město. „Půjde o desítky milionů, takže to přirozeně budeme muset řešit tím, že si vezmeme úvěr," podotkl starosta.