V letech 1960 až 70 byla z důvodu opravy mostu přemístěna ke kostelu, kde stála až do května letošního roku.

„Socha, byla původně obecní. Stála však na pozemku, který patřil církvi a podle tehdejších předpisů se i socha stala církevním majetkem. I dnes stále ještě církvi patří. Tehdy byla přemístěna, aby se při opravě mostu nepoškodila. My jsme se s církví dohodli, že ji necháme zrestaurovat s tím, že ji církev převede na obec," řekl starosta Kouta na Šumavě Václav Duffek.

Socha v životní velikosti tedy letos v květnu putovala do Pardubic, kde se jí ujali restaurátoři a pracovali na jejím vylepšení přibližně půl roku.

„Restaurace sochy stála zhruba 150 tisíc korun. Musela být zčásti domodelovaná. Dnes už je zpátky v Koutě. Zatím zůstane v ateliéru. Abychom ji mohli umístit na její původní místo, musíme získat pozemek, který není náš. Ačkoliv to bude papírově jistě dost složité, věřím, že se nám sochu podaří před pivovar, kde původně stála, umístit už letos na jaře," dodal Duffek.

„Já už si na sochu před pivovarem nepamatuji. Jsem však pro každé zachování krásné věci. Dovedu si představit, že tam bude Jan Nepomucký stát, místa je tam dost a je to vlastně i tak trochu střed obce," řekla paní Hana z Kouta na Šumavě.