„Je to bída nejen u nás, ale i na Šumavě. V moravských nížinách mají více čerstvého sněhu než je kolem Železné Rudy, o Čerchově ani nemluvím. Asi před 5 lety, když byla kalamita, bylo kolem Čerchova tak metr sněhu. To by se mi líbilo," říká sportovně založený Domažličan Petr Bílek.

„Pamatuji si, že asi před 30 lety také nebyl žádný sníh, ale poslední roky k nám přichází zima později. Ta letošní je atypická, neboť se po Čerchovem dalo lyžovat už v prosinci, což není obvyklé. Zpravidla se tam vytvořily podmínky pro lyžování po Silvestru. Poslední zimy jsou na sníh skoupé, snad nějaký napadne. Podle předpovědi meteorologů počítám, že už v sobotu by ho tam mohlo být alespoň 20 centimetrů a budeme upravovat stopy," těší se ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda.

O sníh naopak příliš nestojí silničáři. „Na Moravě sice včera hodně sněžilo, ale nám se to zatím vyhnulo, ale uvidíme zítra večer. Poslední roky nás počasí trápí, změny jsou nárazové, což nám způsobuje komplikace. Žádná stálá a pěkná zima," myslí si dispečer SÚS Domažlice Štěpán Hána.

Pohled z Domažlic na nejvyšší horu Českého lesa - Čerchov.

Zatímco vrchol Čerchova je ´pocukrovaný´, stromy kolem Domažlic jsou sněhem nedotčené. 

Na sníh však s netrpělivostí čeká domažlický sportovní klub Sněhaři.

„Je to hrůza, protože nám sníh před Vánoci roztál, po nich sice byly nahoře pod Čerchovem úseky, kde se dalo lyžovat, ale ty jsou také pryč. Sice znovu něco málo napadlo, ale nestačí to, neboť 26. ledna pořádáme Chodskou 30, a pokud se do příští středy či čtvrtka situace nezlepší, budeme závod muset odvolat. Technicky jsme připraveni na tento závod i na pozdější, v pořadí 14. lyžařský turistický přejezd z Gibachtu do Capartic. V zásadě v pondělí všude v republice sněžilo, jen u nás hrozně málo. Uvidíme, jak to vše dopadne, protože za uplynulých dvacet let se tři ročníky závodu Chodské 30 kvůli nedostatku sněhu nekonaly. Doufáme, že sníh napadne a situace se zlepší," věří za Sněhaře Pavel Tilkovský.