Na nedostatek sněhu zatím žehrají milovníci bílých stop nejen v našem regionu.

„Na Čerchově je sněhu zatím málo, místy kvůli větru ani není. Jednotliví lyžaři sice v podčerchovských lesích projedou, ale tamní tratě jsou zatím bez úpravy," uvedl v pondělí Deníku ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda.

„Ani v sousedním Německu se neupravují běžecké stopy, sněhu je prostě málo, čekali jsme, že ho napadne víc," konstatuje za domažlické Sněhaře Martin Janovec.

„Je to takové padání – nepadání, snad se sněhu brzy dočkáme," připojuje jeho kolega Zdeněk Pauer.

Tratě zatím nejdou upravit

„Včera jsme zkoušeli použít k úpravám na Čerchově rolbu, ale nešlo to. Řekl bych, že pod Čerchovem je to spíše na procházky, koulování, případně na staré lyže, na jejichž skluznici už příliš nezáleží. Na super lyžování to rozhodně není, což nás moc mrzí," dodává Janovec.

Vůbec nejpříznivější, avšak nijak optimální situace pro běžkaře je podle něj na capartické louce.

„Nejlepší je to prozatím na louce v Caparticích, kde dělá tráva měkký podklad, ale člověk se tam musí vyhýbat krtinám. Ale ani tam nebylo možné projet běžecké stopy. Také silnice k parkovišti na rozcestí pod Čerchovem je nepřipravená a parkoviště neodklizené. Přístup i parkoviště budou připraveny pro návštěvníky až při první úpravě stop," zakončuje Janovec.

Co se týče úprav tratí, které zajišťují Domažlické městské lesy, zjistili jsme následující.

„Rolbou tratě upravuje pan Kovařík z Okrašlovacího a sportovního sdružení Český les. Zatím s rolbou vyjet nemůže, protože při těchto sněhových podmínkách není na trasách dostatečný sněhový podklad. Pokud by vyjel nyní, dostal by se až na holou zem," smutně konstatuje ředitel DML Benda.

U sousedů už částečně lyžují

Od včerejška zahájili, byť v omezené míře, lyžování nad Neukirchenem b. Hl. Blut v lyžařském středisku Hohen Bogen. Prozatím otevřeli pro sjezdaře svah od střední do základní stanice lanovky. Ta jezdí denně od devíti do šestnácti hodin.

Dnes, v úterý 30. prosince, se od půl osmé večer rozzáří areál Tanec na sněhu 2014.

„Tato akce se koná tradičně na přelomu roků a přináší spoustu zábavy. Ve 20 hodin jsou očekáváni v dolní stanici lanovky členové horské služby, lyžařské školy a zimního sportovního klubu s pochodněmi. Vše opět vyvrcholí velkým ohňostrojem, který bude již podruhé řízen počítačem," informoval organizátor Markus Müller a upozornil na to, že vstupné se neplatí!

DOLNÍ STANICE LANOVKY HOHENBOGEN včera ve stejnou dobu.