Vyrazili do hasičského muzea v Bechyni, muzea historických vozidel v Pořežanech a prohlídku zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou.

A poněvadž byl při cestě také impozantní Podolský most pár kilometrů za Pískem, zastavila se víc než padesátka účastníků také tam. Bechyňští hasiči zájezdu mohli nabídnout pouze prohlídku depozitáře ve stodole dvora bývalého zemědělského výkupu, kde muzeum dostane své stálé, v pořadí už třetí místo.

Poslouchat podrobnosti anabáze z budovy do budovy nebylo nic veselého. Zato návštěva muzea především starých aut, motorek, zemědělského nářadí a dalších unikátních kousků (obdoba muzea v Kolovči) byla zážitkem pro všechny milovníky historie, neboť každý zde našel své vzpomínky na mládí.

Závěr programu patřil návštěvě loveckého zámku Ohrada, v jehož okolí majitelé zámku Hluboká trávili čas lovem. Dnes je v jeho sousedství malá zoologická zahrada.

„Zájezd se nám podařilo obsadit skoro na sto procent," řekl v jeho závěru hlavní organizátor a znalec tamního regionu Václav Mráz (čp. 27). „Počasí nám taky vydrželo a tak byli myslím všichni spokojeni."

Dlužno dodat, že vstupné do navštívených objektů bylo zčásti v ceně zájezdu a zčásti dotované smržovickými dobrovolnými hasiči.

Zdeněk Huspek