V obou zaplněných sálech Národního domu na Vinohradech se sešli ctitelé a příznivci chodského folkloru na nejstarší akci svého druhu v Praze. 77. Pošumavský věneček zahájil dlouhý průvod krojovaných účastníků Věnečku z chodských vesnic, Domažlic, Plzeňska a Prahy.

Poté dechová hudba Domažličanka zahrála Fléglův pochod 'Sláva Chodsku' při kterém byly za doprovodu čestných stráží přineseny slavné relikvie – historický prapor pražských Psohlavců z roku 1939 a Chodský prapor z Draženova, který mimo jiné doprovázel na poslední cestě i prezidenty T. G. Masaryka a E. Beneše.

Přítomné pak pozdravil předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica a ocenil úsilí organizátorů této akce. Všechny hosty pak přivítal předseda pořádajícího Sdružení rodáků a přátel Chodska a Pošumaví – Psohlavci v Praze Václav Kupilík.

Během jeho vystoupení zavítal na pódium plzeňský hejtman Milan Chovanec s poslancem Parlamentu ČR Václavem Votavou, aby vzdali hold Pošumavským věnečkům a poděkovali za obětavou a záslužnou práci výboru krajanského sdružení, zejména pak jeho předsedovi. Antonín Konrády a mladí chodští interpreti bratři Patrik a Hynek Hradečtí pak společně zazpívanou písní připomněli generační proměny chodských muzikantů i to, že lidová píseň na Chodsku stále žije prostřednictvím dalších mladých vynikajících chodských muzikantů a zpěváků.

Dlouhý proud hudby a tance zahájil pražský dětský folklorní soubor Kytice, po kterém se v dozlatova rozzářeném Majakovského sále plesovým hostům představil skvělý plzeňský folklorní soubor Jiskra. Chodský region velmi úspěšně reprezentovala Domažlická dudácká muzika i například děvčata z pěveckého sboru Cansonetta.

Dechová hudba Domažličanka podala spolehlivý výkon a parket, zaplněný krojovanými tanečníky, připomínal překrásnou rozkvetlou louku. Ve vedlejším Arbesově sále hrál v modernějším rytmu taneční orchestr Šarm a i zde se postupně vystřídala většina interpretů z hlavního sálu.

Bohatá tombola, čítající nakonec na 180 hodnotných cen, přilákala stovky návštěvníků i nízkou cenou lístků – za pouhých dvacet korun.

Za tuto cenu se výhercům přiblížila vidina dovolené u moře v Řecku, někdo se radoval z vykrmeného čuníka, jiný z destičky investičního zlata… Tombolu, stejně jako následně dámskou volenku, provoněly chodské koláče a zábava se nesla oběma sály ještě dlouho po půlnoci.

Úspěšný 77. Pošumavský věneček se konal na počest 130. výročí krajanské činnosti v Praze. Ten příští se má uskutečnit opět v Národním domě na Vinohradech 8. února 2014.
Autor: Václav Kupilík