Čtvrt hodiny před osmou se u vstupu do domažlické Základní školy v Komenského ulici hemží děti přicházející na dnešní výuku. Nehrozí, že by se mezi ně mohl vmísit násilník podobný ženě, která způsobila úterní tragédii ve Ždáru nad Sázavou?

„Svého vnuka vozím autem, vystoupí u školy a pak většinou s dalšími přicházejícími spolužáky jdou do vestibulu školy. Dál do šaten už s nimi nesmí žádný dospělý, ti musí zůstat přede dveřmi, hlídá to paní vrátná. Pokud někdy dcera nebo zeť potřebuji zajít za paní učitelkou, musí se v okénku u paní vrátné zapsat do sešitu i s tím, za kým jdou," popsal praxi v největší základní škole na Domažlicku Jiří Liberský.

Proniknout o přestávce přes vrátnici této školy se redaktorovi Deníku nepodařilo. I na jednu z maminek, která v tu chvíli chtěla navštívit toaletu, vrátná Miluše Hrabíková raději dohlédla.

„Kromě návštěv sem také chodí lidé na obědy, ale takové strávníky už většinou známe. Navíc by pro ně měl vzniknout jiný vchod," řekla vrátná Zdeňka Janoušková, která svou kolegyni přišla vystřídat. Vzpomenula však i na dobu, kdy se po chodbách školy potuloval cizinec, na kterého museli zavolat strážníky, a na bývalého žáka, který se vetřel do šaten a ukradl mobilní telefony.

Pro bezpečnost žáků udělali hodně i v Poběžovicích.

„Škola se přes den zamyká. Když je otevřená v době, kdy dětí přicházejí nebo odcházejí ze školy a je největší nápor, zajišťuje před školou bezpečnost žáků profesionál označený jako dohledová služba. Dohlíží na žáky nejen po stránce osobní, ale i dopravní, aby se jim nic nestalo," říká ředitel ZŠ Poběžovice Vladimír Foist a dodává: „Obávám se, že stoprocentně zabránit se z naší strany něčemu podobnému bohužel nedá. Pokud je někdo psychicky nemocný a bude chtít dětem ublížit, může se to stát přes všechna naše opatření."

Menší, zejména vesnické školy si ale nemohou vrátného dovolit.

„Zvenku máme už asi 10 let na vstupních dveří kouli, každý návštěvník musí zazvonit a někdo z dospělých mu přijde otevřít. Nemáme žádnou sekretářku, a pokud se učitelé rozejdou do tříd a škola by zůstala otevřená, mohl by sem přijít kdokoliv," míní Andrea Langová, ředitelka MŠ a ZŠ Postřekov.

Horšovskotýnská střední škola a učiliště má dvě školní budovy zajištěny i kamerovým systémem, řadu dalších pracovišť odborného výcviku včetně školního penzionu s restaurací však pochopitelně zajistit nelze.

V souvislosti s případem ze Žďáru zpřísňují bezpečnostní opatření v ZŠ Msgre B. Staška v Domažlicích.

„Naše škola je dosud ze všech stran zamčená, jen prvňáčky do šaten ještě doprovázejí rodiče. Tím pádem nemáme stoprocentní přehled, zda rodič k dítěti patří. Proto od příštího týdne tuto praxi zrušíme, a nebude tak možný přístup žádného dospělého do budovy," popsal ředitel školy Karel Štípek.
Délka léčení byla u pachatelky krátká
Ve Žďáru nad Sázavou zabila šestnáctiletého studenta a další tři osoby zranila žena, která se podobného násilí dopustila před 2 a půl lety v Havířově. Jako schizofrenička se léčila v opavské psychiatrické nemocnici, odkud byla rozhodnutím soudu propuštěna.

„Délka léčení se mi zdá nepřiměřeně krátká," komentuje dosud známé okolnosti případu domažlický psychiatr Viliam Janáč, který svoji praxi v Domažlicích provozuje už 25 let.

„Předtím jsem pracoval v Dobřanech, kde jsem setkal i s podobně závažnými případy. Pacienti byli léčeni mnohem delší dobu," uvedl Janáč.
„Soud se neměl spoléhat jen na posudek jednoho lékaře, navíc když léčení u pacientky se schizofrenií probíhalo tak krátkou dobu," uzavírá domaž᠆lický psychiatr.