„Zatím jsme oficiálně na radě města ani neformálně případnou pomoc uprchlíkům neřešili," konstatoval místostarosta Zdeněk Novák.

O případném začlenění dětí z uprchlických rodin do vzdělávacího systému přemýšlí ředitel domažlické základní školy v ulici Msgre B. Staška Karel Štípek. „České školství není na větší uprchlickou vlnu a začlenění dětí cizinců, kteří nemluví česky, připraveno," zmiňuje.

„U nás učíme už několik syrských dětí, ty ale umí anglicky, podobně jako dřívější vietnamští a ukrajinští žáci. Máme ale i případy vietnamských dětí, které nastoupily později, ty ale nekomunikují ani v češtině, ani v němčině, ani v angličtině – a tam vidím problém. V hodinách jen pasivně sedí a pozvolna pochytávají češtinu. Tady hodně záleží na individuálním přístupu rodin. Nabízíme jim proto konzultace s našimi učiteli," říká Štípek.

Jako možné východisko by při příchodu vyššího počtu žáků-cizinců viděl ve zřízení speciálních tříd pro děti neovládající češtinu. „To je ale zase otázka peněz, naši učitelé mají plné úvazky, museli bychom se pokusit získat nějakou dotaci z ministerstva školství."

Detaily případné pomoci běžencům zatím neřešila ani domažlická farnost.

„Naše farnost zatím nepodniká žádné konkrétní kroky, ale v úterý 6. října se bude konat v Plzni na biskupství setkání pro všechny kněze z diecéze, které bude věnováno tomuto tématu," říká domažlický farář Miroslaw Gierga.

Domažlický farář dodal, že pomoc běžencům koordinuje charita, se kterou je jeho farnost v kontaktu.

„Jako křesťané jsme povoláni milovat a dle svých možností nabízet pomoc potřebným. A také přispívat svým úsilím, činy i slovem ke zklidnění situace, k odložení strachu a nenávisti. A to je možná teď nejdůležitější, v situaci, kdy k nám vlastně takřka žádní uprchlíci nepřicházejí," vyzval faráře na Plzeňsku biskup František Radkovský.

„Tupme ve svém okolí ostří diskusí a emocí a přinášejme do nich jasný křesťanský postoj solidarity s uprchlíky, zodpovědnosti za své nejbližší i svou vlast, ochoty k oběti a moudrosti. A buďme připraveni, pokud tato potřeba nastane, ku pomoci uprchlíkům, ku pomoci azylantům," dodal ve své výzvě farářům plzeňský biskup.