Školní statek v Horšově nyní provozuje Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn a o hospodářský provoz se starají samotní žáci, aby tak získávali co nejvíce praktických dovedností.

Škola uspěla s projektem nové moderní stáje za 20 milionů pro 20 dojnic a další kategorie skotu (jalovice, telata). Součástí stáje bude i třída pro žáky a malá výrobna sýrů.

„Vývoj robotického dojení ve světě i u nás má vzestupnou tendenci a začíná se v zemědělství prosazovat i díky stále nedostupnější a drahé lidské práci. Naše škola chce být ve výuce zemědělských odborníků na špici, a právě proto zvolila moderní trend nejen v robotizovaném dojení, ale i systém bezstelivového provozu s roštovým stáním, kde není potřeba kydat hnůj, a dokonce počítáme i s automatickým robotizovaným krmením,“ uvedl ředitel školy Václav Švarc.

Kromě hlavní funkce, tedy dojení, plní dojicí robot funkci sběru velkého množství cenných informací o konkrétním zvířeti, skupině nebo celém stádu. Žáci tak budou získávat údaje o počtu somatických buněk podle čtvrtí, o množství tuku, proteinu a laktózy v mléce, teplotě mléka, přežvykování v minutách, pohybové aktivitě, hmotnosti a produkci mléka.

Systém krmení je pak tvořen dvěma základními částmi, kuchyní (čili přípravnou krmiv) a pohyblivým, člověkem nijak neřízeným, samonabíjecím krmným vozem. Celý proces dojení i samotného krmení je zcela automatický, technik ve stáji ho pouze kontroluje na počítači.

„Je paradoxem, že ještě v loňském roce žáci na školním statku v Horšově pracovali s nejzaostalejší technologií, která již v zemědělství u nás vůbec neexistuje, tj. přivázané krávy na řetězu a dojení na stání v hnoji, a během jednoho roku budou pracovat s nejmodernějším robotickým počítačovým zařízením, které nemá žádná jiná škola tohoto typu v celé republice,“ tvrdí Švarc.

Roboty s počítačovými programy ve stáji budou opět řídit pouze žáci pod dozorem učitelů, tak jako tomu je na všech ostatních pracovištích školy – ve školním penzionu, hospodářském dvoře či mateřském centru.

Financování projektu je řešeno z Integrovaného regionálního operačního programu EU. Během letošního podzimu proběhne ve spolupráci s Centrálním nákupem Plzeňského kraje výběrové řízení na stavební firmu, která vše vybuduje. Na jaře 2018 se začne se stavbou a do konce listopadu 2018 musí proběhnout závěrečná kolaudace stavby a předání škole. Na jaře 2019 pak začne zkušební provoz stáje.

„Na úspěšném projektu se nejvíce podíleli naše kolegyně Miluše Fousová, Věra Krutinová a také Petra Lavičková, kterým velice děkujeme,“ dodal Švarc.