JOSEF BABOR

 Až se 40 miliony korun nákladů počítá projekt rozsáhlé rekonstrukce školní jídelny v domažlické Komenského ulici. Vedení města věří, že nakonec postačí polovina peněz.

„Budova, ve které je umístěna naše školní jídelna, je ze sedmdesátých let. Už je opravdu nutná její kompletní rekonstrukce. Mezi hlavní úkoly patří renovace systému odpadů a třeba i elektrické sítě, která je ještě v hliníku," uvedl ředitel základní školy Ivan Rybár.

Kuchařky v současnosti vaří 1 750 obědů denně pro obě domažlické základní školy, městské organizace, mateřskou školu i další strávníky.

Kapacita kuchyně je přitom 2 000 jídel denně. Nyní však není možné uvedeného počtu uvařených obědů dosáhnout. Byly by totiž porušeny hygienické a bezpečnostní předpisy. Díky rekonstrukci by ale kapacita mohla být využita kompletně.

„V současné době je kuchyně provozu schopná přesto, že náklady na její údržbu se stále navyšují. Musíme plnit náročné hygienické předpisy a jsme tak nuceni provádět drobné opravy," uvedl starosta Domažlic Miroslav Mach.

Roční náklady na provoz kuchyně tak nyní činí více než čtyři miliony korun.

V rámci plánované rekonstrukce se počítá také s demontáží stávající technologie, opraveny by měly být také rozvody sítí, energií, topení a vzduchotechniky. Kuchyně by se měla dočkat také nových podlah, nového zázemí nebo výtahu.

„Stávající vybavení je poměrně moderní. Postupně se dokupovalo, v nedávné době třeba konvektomat nebo elektrický kotel," připomněl Rybár.
Při rekonstrukci by mělo dojít k uspořádání všech strojů v prostorách kuchyně tak, aby na sebe navazovaly úkony, které na nich kuchařky provádějí. „Měla by se tak zrychlit jejich práce, v současné době se zbytečně naběhají," konstatoval ředitel.

Podle zpracovaného projektu by bylo potřeba 40 milionů korun. „Jako reálnou investici do prostor kuchyně vidím částku kolem 20 milionů korun," uvedl domažlický starosta .

Milionové investice by nemusel pokrývat jen městský rozpočet.

„V letošním roce zcela jistě podáme žádost o dotaci, protože projekt máme připravený. Otázkou je, zda uspějeme. Pokud ne, pokusíme se o to ještě v příštím roce," řekl Mach.